Szándékos volt a németországi Volkmarsenben történt tömeges gázolás

Terrorizmus, 2020.02.25

Szándékos volt a németországi Volkmarsenben hétfőn egy farsangi felvonuláson történt tömeges gázolás, a feltételezett elkövetőt elfogták, és eljárást indítottak ellene emberölési kísérlet gyanúja miatt - közölték a helyi hatóságok.

A gyanúsított egy 29 éves helyi férfi, német állampolgár. Autójával hétfő délután belehajtott a Hessen tartományi kisvárosban összegyűlt emberek közé, akik a farsangi időszak legfontosabb napjaként számon tartott húshagyó kedd előtti hétfő (Rosenmontag) alkalmából tartott felvonulást nézték. Harminc ember megsebesült, heten súlyosan. A sebesültek között gyerekek is vannak.

A férfit a helyszínen elfogták. Tettének indítéka nem ismert. Politikai vagy vallási motivációra utaló jelekre egyelőre nem bukkantak, de továbbra is "minden lehetséges irányban folyik a nyomozás" - áll a frankfurti központú Hessen tartományi főügyészség közleményében.

Sajtóértesülések szerint a gyanúsított nem tartozik a hatóságoknál nyilvántartott politikai vagy vallási szélsőségesek közé, de erőszakos bűncselekmények miatt volt már dolga a rendőrséggel. A Der Spiegel című hírmagazin információja szerint erősen ittas állapotban hajtott a farsangi felvonulás nézői közé. A gázolás révén maga is megsérült, orvosi ápolásra szorul, még nem hallgatták ki.

Számos helyi és országos politikai vezető, köztük Angela Merkel kancellár kifejezte együttérzését a sebesültekkel és hozzátartozóikkal.

A Hessen tartományi közszolgálati médiatársaság (Hessischer Rundfunk - HR) szemtanúkra hivatkozó beszámolója szerint a gázoló nagyjából 30 métert tett meg az emberek között kombi Mercedes autójával, és még gázt is adott, amikor közéjük hajtott.

A Bild című lapnak egy szemtanú elmondta, hogy a gázolás után többen megpróbáltak rátámadni a sofőrre, a rendőröknek kellett megvédeniük a feldühödött emberek haragjától.

A Frankfurter Rundschau című lap szintén szemtanúk beszámolóira támaszkodva azt írta, hogy az autós a rendezvény miatti lezárásokat megkerülve, és teljes gázzal hajtott a felvonulás nézői közé. Úgy tűnt, mintha gyerekeket szemelt volna ki áldozatnak.

A volkmarseni eset nyomán elővigyázatosságból valamennyi Hessen tartományi farsangi felvonulást megszakították.

Volkmarsen Németország nyugati részén fekszik, Kassel és Göttingen térségében. A kisvárosban nagyjából hétezren laknak. A hétfői felvonulásra 1500 embert vártak a szervezők.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!