Szentpétervári robbantás - Nem találtak robbanóanyagot a gyanúsított lakásán

Terrorizmus, 2017.04.05

Nem találtak robbanóanyagra vagy szélsőséges tevékenységre utaló nyomokat a hétfői robbantásos merénylet gyanúsítottja, Akbarzson Dzsalilov szentpétervári lakásán tartott házkutatás során - közölte szerdán a RIA Novosztyi.

Az orosz hírügynökség informátora szerint a nyomozók egyik feltételezése az, hogy az elkövetőhöz a merénylet napján juttathatták el a két pokolgépet, amelyek közül az egyik működésbe is lépett a metróban. Az Interfax hírügynökséget szintén úgy tájékoztatták, hogy a robbanóanyagnyomok hiánya arra utalhat, hogy Dzsalilovnak cinkosai voltak, akik ellátták őt a merénylethez szükséges robbanószerkezetekkel.

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a Dzsalilov lakása környékén működő biztonsági kamerák felvételeire hivatkozva közölte szerdán, hogy a gyanúsított egy hátizsákkal és egy táskával hagyta el otthonát. A sajtóban megjelent információk szerint a táskában a fel nem robbant, a hátizsákban a működésbe hozott pokolgép volt.

A Kommerszant című napilap online kiadása szerint Dzsalilov előbb a Ploscsagy Voszsztanyija metróállomáson akart merényletet elkövetni, ám a robbanószerkezet ismeretlen okból nem lépett működésbe. A gyanúsított ezért egy pad alatt hagyta a bombát rejtő táskát, s a gazdátlanul hagyott táskára 20 perccel a másik pokolgéppel végrehajtott metrókocsis robbantás előtt talált rá a metró egyik alkalmazottja, aki értesítette a rendőrséget.

Dzsalilov szülei szerdán Kirgizisztánból Szentpétervárra érkeztek, hogy ott azonosítsák fiuk maradványait, valamint hogy válaszoljanak a nyomozók kérdéseire.

Vjacseszlav Makarov, a szentpétervári törvényhozó gyűlés elnöke bejelentette, hogy Oroszország "északi fővárosában" szombaton terrorizmusellenes nagygyűlést tartanak majd. Sajtóértesülések szerint hasonló megmozdulásokat fognak rendezni más orosz településeken is.

Szentpéterváron a város kormányzójának szóvivője szerint csütörtök este megemlékeznek majd a támadás áldozatairól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!