Szijjártó: fontos területeken szoros a magyar-francia együttműködés

Terrorizmus, 2020.07.21

A szoros magyar-francia együttműködést hangsúlyozta az energiabiztonság területén és a terrorizmus elleni küzdelemben a külgazdasági és külügyminiszter kedden Párizsban.

Szijjártó Péter, miután tárgyalt francia kollégájával, Jean-Yves Le Drian külügyminiszterrel, a Facebook-oldalán a francia fővárosból közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország nagyon sok, számára fontos nemzetközi politikai kérdésben egy oldalon áll Franciaországgal, a két ország közösen küzd bizonyos célokért.

A miniszter közölte, Magyarország és Franciaország is egyetért abban, hogy az energiaellátásról szóló döntéseket nemzeti hatáskörben kell meghozni.

Hangsúlyozta, a nukleáris energia mindkét országnak fontos, ezért szorosan együttműködnek a nukleáris energiával szembeni negatív diszkrimináció elleni küzdelemben.

Hozzátette: a két állam szuverenitása súlyos megsértésnek tartja azt, ha valaki kívülről akarja megmondani, milyen energiaellátási formákat válasszon.

Szijjártó Péter a nukleáris energia területén fontos együttműködési pontként beszélt arról, hogy az új paksi atomerőmű építésében - az irányítástechnikában és a turbinaépítésben - két francia vállalat, az Alstom és a Framatome is nagyon fontos szerepet kap.

A magyar diplomácia vezetője kiemelte, szoros együttműködés van a két ország között a terrorizmus elleni küzdelemben is. A terrorizmus az egyik kiváltó oka a migrációs folyamatoknak - mondta.

Ha sikeresek tudunk lenni a terrorizmus elleni küzdelemben, akkor le tudjuk zárni az Európába irányuló migrációs útvonalakat, vagy legalábbis csökkenteni tudjuk az Európába irányuló migrációs nyomást - mondta a miniszter.

Megjegyezte, ebből a szempontból Magyarországnak különös jelentőségű a nyugat-balkáni útvonal, a franciáknak pedig a líbiai helyzet rendezése.

Szijjártó Péter közös érdekként beszélt a gazdasági együttműködés további fejlesztéséről.

Ismertetése szerint Franciaország a negyedik legnagyobb beruházó Magyarországon, 500 francia vállalat negyvenezer magyar embernek ad munkát.

Elmondta, a felek készen állnak az együttműködés mélyítésére a védelmi ipar területén.

Emlékeztetett arra, hogy a Magyar Honvédség 36 Airbus helikoptert vásárol, az Airbus pedig egy helikopter-részegységeket összeszerelő üzemet hoz létre Gyulán, ahol 200 embernek adnak munkát.

Újabb, perspektivikus területéként beszélt az űriparról. Úgy fogalmazott: nem sok olyan ország van Európában, ahol az űripar fontos szerepet játszik.

Közölte, azok a francia vállalatok, amelyek a világ legjelentősebb műholdflottáit tervezik, magyar beszállítókat vontak be bizonyos berendezések fejlesztésébe, szállításába.

Kiemelte azt is, hogy majdnem hétszáz francia fiatal tanul magyar egyetemeken.

Szijjártó Péter egynapos franciaországi látogatását Toulouse-ban kezdte, ahol a francia űrügynökséget kereste fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!