Szijjártó: Washington továbbra is számíthat Budapestre a terrorizmus elleni küzdelemben

Terrorizmus, 2017.03.02

Az Egyesült Államok továbbra is számíthat Magyarországra a terrorellenes küzdelemben és a NATO európai lábának megerősítésében - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon nyilatkozva csütörtökön, miután telefonon tárgyalt Rex Tillerson amerikai külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter hozzátette: amerikai kollégája köszönetet mondott azért, hogy Magyarország részt vesz a terrorizmus elleni küzdelemben. Magyarország pedig büszke arra, hogy azon valamivel több mint két tucat országhoz tartozik, amelyek valódi katonákat küldenek az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet elleni harchoz, és ezt a szerepvállalást fenn kívánják tartani - fűzte hozzá a tárcavezető.

"A magyar kormány egyetért a republikánus elnökkel (Donald Trumppal) abban, hogy a NATO-nak sokkal sikeresebbnek kellett volna lennie, és sokkal többet kellett volna tennie mindeddig a terrorizmus elleni küzdelemben, hiszen ma a világ biztonságára egy nem állami szereplő, hanem egy terrorszervezet, az Iszlám Állam jelenti a veszélyt" - hangsúlyozta Szijjártó Péter. Rex Tillerson meghívta magyar kollégáját március 21-re Washingtonba, ahol az Iszlám Állam elleni koalíció külügyminiszterei ülnek össze, hogy megvitassák a terrorellenes küzdelem jövőjét.

A magyar külügyminiszter biztosította kollégáját arról, hogy Magyarország támogatja az amerikai elnök azon elképzelését, hogy a NATO-t - és főleg annak európai lábát - meg kell erősíteni, "és mi törekszünk arra, hogy ebben fontos szerepet játsszunk".

A két külügyminiszter telefonos beszélgetésén szó esett Oroszországról is. Szijjártó Péter szavai szerint Magyarország érdeke az, hogy Oroszország és az Egyesült Államok között egy kiegyensúlyozott, pragmatikus viszony jöjjön létre, "hiszen amikor a Kelet és a Nyugat között bármikor konfliktus volt a történelem során, annak Európa, és azon belül Közép-Európa itta meg levét". Úgy fogalmazott: Budapest szorít az új amerikai adminisztrációnak és az orosz vezetésnek azért, hogy jobban ki tudjanak jönni egymással, mint a korábbi években.

A két politikus egyetértett abban, hogy egy-egy ország gazdasági versenyképességét és fejlődését a biztonság, a demokrácia és a stabilitás befolyásolja a leginkább. Szijjártó Péter ezzel összefüggésben tájékoztatta Rex Tillersont, hogy a magyar beruházási környezet úgy alakult az utóbbi időszakban, hogy már 1650 amerikai vállalat van Magyarországon, amelyek összesen több mint százezer embert foglalkoztatnak. Az amerikai beruházások értéke pedig meghaladta a 9 milliárd dollárt az országban - tette hozzá.

Ezen témákon túl Szijjártó Péter gratulált az új amerikai kormányzat győzelméhez, hiszen - mint mondta - a magyar kormány (az elnökválasztáskor) a republikánusoknak szorított, Donald Trump programjában ugyanis számos olyan elem volt, amely sokkal közelebb áll a magyar politikához, mint a demokraták elképzelései. Rex Tillerson kijelentette: az Egyesült Államok nagy barátja Magyarországnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!