Szíría - Az Iszlám Állam harcosait és családtagjaikat szállító konvoj szíriai területre vonult vissza

Terrorizmus, 2017.08.31

    Washington/Bejrút, 2017. augusztus 31., csütörtök (MTI/Reuters) - Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet fegyvereseit és családtagjait szállító, az iraki határ közelében lévő egyik dzsihadista erőd felé tartó buszkonvoj csütörtökön a szíriai kormány kezén lévő területre tért vissza, miután előző nap légicsapásokkal akadályozták meg a továbbhaladását - közölte az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai erők főparancsnoka.

Több mint 300 könnyűfegyverekkel felfegyverzett dzsihadista harcost és mintegy 300 családtagjukat evakuálták a libanoni-szíriai határról a vasárnap meghirdetett tűzszüneti megállapodás értelmében, amelynek az IÁ, a szíriai hadsereg és a libanoni síita Hezbollah is a részese volt. Csütörtökön a konvoj az IÁ kezén lévő területről északra tartott Szuhna város irányába, miután az amerikai erők szerdán megakadályozták, hogy csatlakozzak dzsihadista társaikhoz - közölte a damaszkuszi kormányhoz hű katonai szövetség egyik nevének elhallgatását kérő képviselője.

Stephen Townsend altábornagy viszont a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón azt közölte, hogy a konvoj visszatért a kormány kezén lévő területre.

"Nem a konvojra csaptunk le. Lecsaptunk azonban minden IÁ-harcosra és/vagy járműre, amely megpróbálta megközelíteni a konvojt, és a jövőben is ezt fogjuk tenni" - mondta a tábornok.

Az amerikai vezetésű terrorellenes koalíció légiereje szerdán lerombolt egy kisebb hidat, illetve járhatatlanná bombázott egy utat Kelet-Szíriában, így akarva megakadályozni, hogy a konvoj eljusson az iraki határig.

A Reuters által megkérdezett, Washington Szíria-politikáját jól ismerő két illetékes szerint a légitámadások nem jeleznek agresszívebb katonai megközelítést, annak a megakadályozása volt a céljuk, hogy a konvojjal utazó dzsihadisták erősítést nyújtsanak Deir-ez-Zórban lévő társaiknak.

A Hezbollah vezetője, Szajed Haszan Naszrallah bejelentette, hogy Damaszkuszba utazott, hogy találkozzon Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, akitől az IÁ harcosainak evakuálását kérte. Naszrallah, aki Aszád közeli szövetségese a hat éve tartó szíriai háború idején, régóta nem jelentette be nyilvánosan, hogy Damaszkuszba utazik, megjegyzéseit is csak az evakuálásról kötött megállapodást ért bírálatok után tette közzé. Naszrallah közölte: arra kérte Aszadot, hagyja jóvá a dzsihadisták evakuálására vonatkozó megállapodást, hogy megtudhassák, mi lett az IÁ által elfogott Hezbollah-harcosok sorsa. Hozzátette: Aszadot zavarba hozta a megállapodás, de beleegyezett.

A szintén az Iszlám Állammal harcoló Irak élesen bírálta az evakuálást, és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a határa közelében lévő szíriai területre szállítsanak dzsihadista fegyvereseket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!