Terrorellenes razziát tartott az osztrák rendőrség Bécsben és Grazban

Terrorizmus, 2017.01.26

Terrorellenes razziát tartott az osztrák rendőrség és az alkotmányvédelmi hivatal csütörtök reggel Bécsben és Grazban - jelentette az osztrák közszolgálati televízió (ORF). A belügyminiszter sikeresnek nevezte az akciót, amelynek keretében tizennégy embert vettek őrizetbe.

Fritz Grundnig, a grazi rendőrség szóvivője az Ö1 osztrák közszolgálati rádióban csütörtök reggel arról tájékoztatott, hogy országos terrorellenes akció keretében rendőrök tucatjai jelentek meg Grazban, Stájerország székhelyén.

Wolfgang Sobotka a csütörtök este tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a szélsőséges iszlamizmusnak nincsen helye Ausztriában. Sobotka azt közölte, hogy a razziának nem volt köze annak a 17 éves fiatalnak az ügyéhez, akit múlt pénteken vettek őrizetbe Bécsben terrorizmus gyanújával.

Christian Pilnacek, a igazságügyi minisztérium büntetőjogi szekcióvezetőjének tájékoztatása szerint csütörtökön összesen tizennégy embert vettek őrizetbe, akik a vád szerint terrorista egyesülésben vettek részt, államellenes terveik is lehettek és párhuzamos társadalmat akartak kiépíteni Ausztriában.

Konrad Kogler belbiztonsági főigazgató által közölt információk szerint az elfogottak közül 2-3 lehet prédikátor. A razzia során lefoglaltak számos elektronikus eszközt és mintegy 140 adathordozót is, azonban a nyomozás érdekében részleteket erről nem közölt.

A grazi ügyészség szóvivőjének korábbi tájékoztatása szerint a csütörtökön elfogottak közül hárman osztrák állampolgárok, de bevándorlók vagy bevándorlók Ausztriában született gyerekei. Továbbá ketten boszniaiak valamint egy szír, egy bolgár és egy macedón van köztük. A férfiak 21 és 49 év közöttiek. A nyolc emberből négyet Bécsben és négyet Grazban tartóztattak le. Délután további három férfit és három nőt fogtak el Grazban, mindannyian balkáni származásúak.

A grazi ügyészség közlése szerint az akcióban mintegy 800 rendőr vett részt, és Grazban és Bécsben is jellemzően hitközpontokban voltak a rajtaütések.

A Kronen Zeitung című lap arról írt, hogy a grazi bevetés a város Lend és Eggenberg kerületében lévő Kalvariengürtel elnevezésű út közelében történt, és "külföldi, elsősorban az arab országok által" finanszírozott muszlim gyülekezési helyeket kutattak át. Hasonló épületeknél tartottak razziát az osztrák fővárosban is, valamint Floridsdorf városrészben egy hajléktalanszállót kutattak át - olvasható a lapban. Egy 25 éves, szigorúan vallásos, a lakótársai által visszahúzódónak jellemzett gyanúsított szálláshelyét vizsgálták meg. A lap szerint a szobában folyékony és por állagú anyagokat, többek között fémport találtak. A férfi állítása szerint orvosi anyagokról van szó - közölte a Kronen Zeitung.

A Kronen Zeitung című lap szerint a razziának köze lehet ahhoz a Mirsad O. nevű muzulmán "gyűlöletprédikátorhoz", akit tavaly nyáron terrorista szervezetben való részvétel, gyilkosságra való felbujtás és kényszerítés miatt húsz év börtönre ítéltek Grazban. "Úgy tűnik, hogy Mirsad O. terrorista sejtjét teljesen szétzúzták" - olvasható a lapban.

Siegfried Nagl, a grazi polgármester elmondta: a razziát többhónapos megfigyelés előzte meg, ő maga két nappal előbb tudott a bevetésről.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) városi tanácsosa Mario Eustacchio meglátása szerint ideje, hogy a befogadás politikáját (Willkommenskultur) pártoló városi politikusok "felébredjenek". Úgy vélte, hogy a Grazban tartott nagyszabású terrorelhárítási akció jól jelzi a menekültügyi és a bevándorlási politika teljes csődjét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!