Terrorizmus - Mike Pence: az al-Bagdadi elleni rajtatütés Donald Trump határozottságának bizonyítéka

Terrorizmus, 2019.10.27

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetője, al-Bagdadi elleni rajtaütés Donald Trump amerikai elnök határozottságának bizonyítéka - jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök a CBS televízióban vasárnap.

Mike Pence - Donald Trumphoz hasonlóan - Amerika számára "nagyszerű napnak" nevezte al-Bagdadi likvidálásának napját. Egyben a rajtaütést végrehajtó amerikai különleges erők "bátorságát és professzionalizmusát" is dicsérte.

Az alelnök a CBS televízió Szemben a nemzettel című, szokásos vasárnapi politikai vitaműsorában elmondta: a Fehér Ház washingtoni idő szerint szombaton reggel kapott olyan hírszerzési információkat, amelyek nyomán az elnök meghozta a döntést a cselekvésre.

"Hihetetlen volt a Fehér Házban az eseményekkel egyidejűleg követni a fejleményeket" - fogalmazott Pence. Hozzáfűzte: al-Bagdadi likvidálásának ugyan érzékelhető következménye lesz a terrorszervezetre, de az Egyesült Államok ezzel együtt sem hagyja abba a terrorizmus elleni küzdelmet.

Pence védelmébe vette az elnök döntését a szíriai csapatkivonásról. "Egy haditengerész édesapjaként nem lehetek eléggé hálás, hogy (Trump személyében) olyan főparancsnokunk van, aki mindig felteszi a kérdést, hogy vajon az amerikai erőknek muszáj-e veszélybe kerülniük" - fogalmazott az Egyesült Államok alelnöke.

Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó az NBC televíziónak "nagyszerű napnak" minősítette al-Bagdadi megölésének napját. Elmondta: a terroristavezér szombaton este halt meg a szíriai Idlíb tartomány területén, a Fehér Ház washingtoni idő szerint este negyed nyolckor kapta az értesítést, hogy al-Bagdadi "száz százalékos biztonsággal halott". (Európában már vasárnap.)

"Ez nagyszerű hír volt nekünk, az amerikai népnek és az egész világnak" - fogalmazott O'Brien. Az akció konkrét részleteit azonban az újságíró kérdésre sem kívánta feltárni.

Az újságírónak arra a felvetésére, hogy van-e különleges jelentősége annak, hogy Trump a bejelentéskor külön köszönetet mondott a kurdoknak és Oroszországnak, a nemzetbiztonsági tanácsadó nemleges választ adott. Mint fogalmazott: Oroszország "nem szövetségese az Egyesült Államoknak", de alkalmanként "az érdekeink egybeesnek".

Mark Esper védelmi miniszter az ABC televízióban "briliánsan végrehajtott hadműveletnek" nevezte a szíriai akciót. Esper, aki a Fehér Házban az elnökkel együtt követte az eseményeket, úgy fogalmazott: Trump "merész döntést" hozott. A tárcavezető elmondta: a rajtaütésben mintegy száz amerikai katona vett részt, ám az egész hadműveletnek jóval többen voltak részesei. Kiemelte a hírszerzés munkatársainak áldozatos munkáját.

"Az üzenetünk az: ha terrorcsoport vezetője vagy, nem hagyunk nyugtot neked és fáradhatatlanul a nyomodban leszünk" - hangsúlyozta Esper. Hozzáfűzte: " a mi katonáink a legjobbak a világon".

Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője, aki a múlt héten határozati javaslatot terjesztett elő, amelyben felszólította az elnököt, hogy hagyja abba a szíriai csapatkivonást, közleményben mondott köszönetet a kormányzatnak az akcióért. "Ilyen győzelem csakis akkor lehetséges, ha az Egyesült Államok biztonságáért munkálkodók hozzáértőek, felkészültek és bátrak" - fogalmazott McConnell. "Hálás vagyok a professzionális hírszerzésnek, amely megteremtette e rajtaütés előfeltételeit, a kiváló amerikai katonáknak, akik mindent kockára tettek, hogy végrehajtsák és Trump elnöknek és csapatának a vezető képességeikért" - szögezte le McConnell. Egyben utalt arra is, hogy a terrorszervezetek megmaradt csoportjai elleni küzdelem még nem ért véget.

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor a Fehér Ház előtt nyilatkozva újságíróknak leszögezte: al-Bagdadi likvidálása "alapvető változást" hozott a terrorizmus elleni háborúban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!