Terrorizmus - A párizsi terroristák Olaszországba utaltak át pénzt

Terrorizmus, 2016.09.22

A Bataclan párizsi szórakozóhelyen tavaly novemberben elkövetett terroristatámadás elkövetője pénzt utalt át Olaszországba, onnan pedig más országokba, ami nemzetközi terroristahálózatra enged következtetni - jelentette ki Franco Roberti olasz maffia- és terrorizmusellenes ügyész csütörtökön.

Az olasz ügyész a római parlament igazságügyi bizottsága előtti jelentésében elmondta, hogy a párizsi terrortámadásokat követően az olasz hatóságok rekonstruálták a "hálózatot", amely a Bataclan-terroristájától Olaszországba vezetett.

Az olasz ügyész nem hozta nyilvánosságra, hogy a Bataclanban magukat felrobbantó terroristák közül melyik utalt át pénzt Olaszországba. Annyit árult el, hogy az egyik terrorista a merénylet előtt pénzt utalt át egy Olaszországban élő férfinak, ez pedig az összeget másoknak juttatta tovább Olaszországba és más országokba. Az átutalás a Money Transfer nemzetközi átutalási szolgáltatáson keresztül történt. Ezzel kapcsolatban az olasz ügyész a névtelenül történő nemzetközi valutaátutalások szigorú ellenőrzését szorgalmazta, valamint egy európai terrorizmus ellenes ügyészség felállítását.

Az olasz maffia- és terrorizmus ellenes ügyész kijelentette, hogy a 2001 és 2016 közötti iszlám terroristamerényletek mindegyikénél kimutatható, hogy külföldi pénzátutalás kísérte őket.

Franco Roberti a nemzetközi terrorizmussal szembeni fellépés komoly gondjának nevezte, hogy a hatóságoknak kevés és nem mindig megbízható tolmács áll rendelkezésükre. Megjegyezte, hogy a hatóságok által megfigyelt emberek gyakran kevéssé ismert nyelveket vagy értehetetlen dialektusokat használnak egymás között.

Hangsúlyozta, hogy az olasz törvények értelmében nem számít bűncselekménynek, ha valaki interneten a dzsihadista fegyvereseket élteti, ettől függetlenül azonban veszélyes személynek tekintik. Franco Roberti jogszabálymódosítást sürgetett, hogy az ilyen személyekkel szemben "megelőző intézkedéseket" tegyenek személyi szabadságuk korlátozásával vagy vagyonuk lefoglalásával. Úgy vélte, a megelőzés eszköze lehet, ha Olaszországban is "deradikálizálódási" folyamatnak vetik alá a veszélyesnek tartott embereket.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!