Terrorizmus - Az EU ezentúl saját hatáskörben is elrendelhet szankciókat a dzsihadisták ellen

Terrorizmus, 2016.09.20

Az Európai Unió mostantól saját hatáskörben is dönthet szankciók elrendeléséről az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet, illetve tagjaik és támogatóik ellen - jelentette be kedden a tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata.

Az Európai Unió a tanács által elfogadott új jogszabályi keret értelmében vagyonbefagyasztást és utazási korlátozást is elrendelhet a terrorszervezetekhez köthető személyekkel szemben.

Ez azokra vonatkozik, akik részt vettek merényletek szervezésében vagy végrehajtásában, anyagi támogatást nyújtottak, fegyvert adtak valamely terrorszervezetnek, esetleg kiképzést kaptak az Iszlám Állam vagy az al-Kaida harcosaitól. Szankciók rendelhetők el toborzás és felbujtás, valamint az EU területén kívül elkövetett súlyos jogsértések, például emberrablás, nemi erőszak, házasságba kényszerítés vagy rabszolgatartás miatt is.

Utazási korlátozással sújthatók azok, akik valamelyik terrorcsoport támogatásának céljával utaznak be vagy terveznek beutazni az Európai Unióba, vagy akarják elhagyni az unió területét. Erre a listára azok az uniós állampolgárok is felkerülhetnek, akik külföldön csatlakoztak a harcokhoz, de visszatérnének. Az érintettek számára megtiltják a beutazást az EU területére, a külföldön harcoló uniós polgárok pedig kizárólag abba a tagállamba léphetnek majd be, amelynek állampolgárai.

Eddig kizárólag olyan természetes és jogi személyek ellen rendelhetett el büntetőintézkedéseket az Európai Unió, akiket az ENSZ vagy egyes tagországok felvettek szankciós listájukra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!