Terrorizmus - Franciaország kiutasított egy radikális orosz állampolgárt

Terrorizmus, 2016.09.10

Franciaország kiutasított egy radikális orosz állampolgárt, Manszur Kuduszovot.

A férfi börtönben volt, miután nem tartotta be a lakhelyelhagyási tilalmat, amelyet a rendőrség rendelt el ellene - közölte szombaton Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

A kiutasítást azzal indokolta a tárcavezető, hogy "a radikális személy súlyos veszélyt jelent a közrendre".

A közlemény szerint Kuduszov a 17. külföldi állampolgár, akit hasonló okokból idén kiutasítottak Franciaországból.

Francia sajtóértesülések szerint a csecsen származású 25 éves orosz férfi gyerekkorában a szüleivel érkezett Franciaországba, ahol menekültstátuszt kaptak. A hatóságok azzal gyanúsítják, hogy egy dzsihadista internetes oldalon terrortámadások elkövetésére szólított fel.

A férfit 2012-ben letartóztatták, majd házi őrizetbe helyezték a délkelet-franciaországi Die településen található otthonában, miután egy radikális iszlamista, Mohamed Merah három katonát és egy zsidó iskola előtt négy gyereket és tanárt megölt a dél-franciaországi Montaubanban és Toulouse-ban.

Ügyvédje, Martin Pradel vitatja, hogy ügyfele veszélyes lenne. Álláspontja szerint Manszur Kuduszov már nem aktív az interneten, ahol még fiatalkorúként látogatta a dzsihadista oldalakat. Az ügyvéd azt sem ismerte el, hogy ügyfele nem tartotta be a lakhelyelhagyási tilalmat.

A belügyminiszter azt is elmondta, hogy az év eleje óta 293, terrorszervezetekkel kapcsolatban álló embert vettek őrizetbe az országban. "Ugyanennyi hálózatot számoltunk fel, merényletet hiúsítottunk meg" - hangsúlyozta a tárcavezető a közép-franciaországi Chateauroux-ban tett látogatásán, de azt nem pontosította, hogy az előállítottak közül hány ember ellen indult eljárás, illetve hányat engedtek szabadon.

"Nagyon intenzív munkában vagyunk minden pillanatban a franciák védelme érdekében, és érünk is el eredményeket" - mondta a belügyminiszter két nappal azután, hogy egy Szíriából irányított női terrorkommandót lepleztek le a francia titkosszolgálatok. A nők múlt hét végén egy gázpalackokkal teli gépkocsit próbáltak meg felrobbantani, sikertelenül, Párizs belvárosában, majd csütörtökön az egyik párizsi pályaudvaron terveztek merényletet. Az üggyel kapcsolatban nyolc embert vettek őrizetbe, a fő gyanúsítottak egy 19 és egy 23 éves nő.

Manuel Valls miniszterelnök kedden az RTL rádióban megerősítette, hogy "soha nem volt még olyan fokozott a terrorfenyegetettség" Franciaországban, mint jelenleg.

Franciaországban az elmúlt másfél hónapban három olyan dzsihadista merényletet hajtottak végre, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet vállalt magára. Közülük a legtöbb áldozattal a július 14-i nizzai támadás járt, amelyben 87-an vesztették életüket. Tavaly 147-en haltak meg terrorcselekményekben az ország területén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!