Terrorizmus - Franciaországban merénylet tervezésének gyanújával őrizetbe vettek két férfit

Terrorizmus, 2017.04.18

A közelgő elnökválasztás napjára tervezett merénylet gyanújával őrizetbe vettek kedden két férfit Franciaországban - jelentette be sajtótájékoztatón a francia belügyminiszter.

A két férfi "francia földön napokon belül, a francia elnökválasztás előestéjén támadást akart végrehajtani" - mondta Matthias Fekl. Felfedte, hogy mindkét őrizetbe vett gyanúsított francia állampolgár, egyikük 30, a másik 24 esztendős. A miniszter arról nem szólt, hogy mi lett volna a célpont.

A rendőrség már napok óta kereste a két férfit, akiket azután kedden pár perc különbséggel tartóztattak le Marseille-ben elit egység közreműködésével. Egyikük a radikális iszlám híve lett, amikor börtönben volt - fedte fel egy rendőrségi forrás hozzátéve, hogy az illető társa is feltehetően dzsihadista eszméket vall.

A házkutatások során fegyvereket és robbanószerkezetekbe összeállításhoz szükséges anyagokat foglaltak le a nyomozók a gyanúsítottak lakásaiban.

Franciaországban április 23-án lesz az elnökválasztás első fordulója.

Francois Fillon konzervatív jelöltet, Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnökét és a centrista Emmanuel Macront is tájékoztatták a múlt csütörtökön a titkosszolgálatok arról, hogy támadást tervezhetnek ellenük. Marine Le Pen és Emmanuel Macron környezete elárulta, hogy a kedden őrizetbe vett személyek fotóit meg is kapták a jelöltek biztonsági szolgálatai.

A belügyminiszter egy vasárnapi interjúban megerősítette, hogy, hogy Francois Fillon konzervatív jelölt egyik kampányrendezvénye április 14-én a dél-franciaországi Montpellier-ben kiemelt biztosítást kapott, az elitalakulatok egyik kommandós egysége és mesterlövészek is jelen voltak a nagygyűlés körül. A jobboldali jelölt hétfői nizzai nagygyűlése miatt is voltak félelmek a kampánystáb szerint. Emmanuel Macron kampánystábja pedig elárulta, hogy a rendőri készültséget a kampányközpontban is megerősítették.

Francois Hollande államfő üdvözölte, hogy "a szolgálatok és a rendőrök kiválóan dolgoztak" a két gyanúsított letartóztatásán.

Franciaországban a 2015 novemberi párizsi iszlamista merényletsorozat óta - amelyben 130-an veszítették életüket és több mint háromszázan megsebesültek - rendkívüli állapot van érvényben, amely különleges jogköröket biztosít a rendőrségnek azokkal szemben, akiknél felmerül a közrend megzavarásának gyanúja. A belügyminiszter vasárnap arról tájékoztatott, hogy több mint 50 ezer rendőrt mozgósítanak a most is járőröző katonák mellett az elnökválasztás biztosítására: a hatóságok mind a 67 ezer választóhelyiséget és a jelölteket külön is biztosítják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!