Terrorizmus - Húsz év börtönbüntetésre ítélték az első franciaországi dzsihadista merénylet elkövetőjének bátyját

Terrorizmus, 2017.11.02

Húsz év szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a párizsi esküdtszék Abdelkader Meraht, az első franciaországi dzsihadista támadás elkövetőjének, Mohamed Merahnak a bátyját.

Mohamed Merah 2012. március 11. és 19. között hét embert ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és az onnan 50 kilométerre lévő Montaubanban: három francia katonát, majd egy zsidó iskola három tanulóját és egy tanárát, hatalmas felháborodást keltve mind Izraelben, mind Franciaországban. A merénylőt március 22-én lelőtték az elfogására kiérkező kommandósok, miután nem volt hajlandó megadni magát.

Az esküdtszék az elkövető iszlamista radikális bátyját terrorista bűnszövetkezetben való bűnrészességben mondta ki bűnösnek, de az emberölésekben nem találta bűnrészesnek, amiért életfogytiglani börtönbüntetés járt volna.

Az óriási médiaérdeklődés mellett öt hétig tartó perben az ügyészség pedig életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte a 35 éves francia-algériai állampolgárságú fő vádlottra, aki 2006-ban radikalizálódott, és aki a terrorista szellemi mentora volt. A vádhatóság azt állította, hogy távirányítással vezérelte öccsét a hét ember megölésében, a bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy arra utaló bizonyíték nincs, hogy Abdelkader Merah részt vett a merényletekben.

Egy másik vádlott, Fettah Malki, 14 év börtönbüntetést kapott amiért fegyvert és golyóálló mellényt adott el az elkövetőnek, akiről tudta, hogy radikalizálódott.

A 2012-es dél-franciaországi merényletek voltak az első iszlamista támadások Franciaországban 1995 óta, amikor is az al-Kaida terrorszervezet elődjének számító algériai GIA hajtott végre merényletsorozatot Párizsban.

Mohamed Merah lett a jelképe az elmúlt években Franciaországot sújtó dzsihadista terrorizmusnak, amelynek 2015 óta 241-en estek áldozatul.

Naima Rudloff államügyész azt kérte az esküdtszéktől, hogy "adjon leckét demokráciából, lerántva a leplet a terrorizmus újfajta arcáról". A pernek ugyanis az volt az alapkérdése, hogy Mohamed Merah "magányos farkasként" követte el a támadásokat vagy pedig segítették őt. Az elmúlt öt hét arra világított rá, hogy az elkövetőt Toulouse-ban egy jelentős iszlamista radikális mozgalom vette körül.

Patrick Klugman, az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje üdvözölte az ítéletet, ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a "bíróság nem követte végig saját gondolatmenetét, hiszen lehetséges lett volna nyugodtan, legálisan a vádlottat a gyilkosságokban való bűnrészesség miatt is elítélni".

A perben felmentést kérő Eric Dupond-Moretti, a vádlott ügyvéde szerint viszont "a bírók ellenálltak a közvélemény nyomásának".

"Újra és újra elmondom, hogy semmi közöm a testvérem által elkövetett gyilkosságokhoz" - mondta az ítélethirdetés előtt Abdelkader Merah, aki az utolsó szó jogán az áldozatok hozzátartozóitól bocsánatot kért.

"Azt szeretném mondani a családoknak, hogy meghallottam a fájdalmukat. Együttérzek velük a fájdalmukban" - mondta a vádlott. "Soha sem akartam részt venni egy ilyen cselekményben. Megbocsátást kérek és ez a kérés őszinte. Remélem, hogy megbocsátanak" - tette hozzá a hozzátartozók felé fordulva.

"Mohamed Merah 29 alkalommal célzott emberekre három helyszínen. Egyetlen embert sem ismerek, még ennyire amorálisat sem, aki képes ilyet tenni anélkül, hogy ezeket a cselekményeket valaki ne legitimizálná. Mohamed Meraht Abdelkader hozta létre" - mondta az ügyész, amikor a vádlottnak az elkövetőre tett hatásáról beszélt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!