Terrorizmus - Őrizetbe vettek egy fiatal férfit a londoni metrómerénylettel összefüggésben

Terrorizmus, 2017.09.16

Őrizetbe vettek szombaton egy 18 éves férfit a londoni metróban előző nap elkövetett merénylettel összefüggésben. Szombat délután fegyveres rendőri egységek házkutatást kezdtek egy kisvárosban Londontól nem messze, és kiürítették a környéket. A brit terrorellenes hatóságok egyelőre érvényben hagyták a legmagasabb, kritikus készültségi fokozatot.

A londoni rendőrség szombati közleménye szerint a fiatal férfit a délkelet-angliai Dover kompkikötőjében vette őrizetbe a kenti rendőrség, a terrorellenes törvény alapján. Az illetőt egyelőre egy helyi rendőrőrsön tartják fogva, de "megfelelő időben" Londonba viszik.

Neil Basu, a Scotland Yard főparancsnok-helyettese és országos terrorelhárítási tevékenységének koordinátora a közleményben a nyomozás szempontjából "nagy jelentőségűnek" minősítette a az őrizetbe vételt. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a rendőrség elégedett a vizsgálat eddigi eredményeivel, a nyomozás azonban folytatódik, és a brit terrorkészültségi szint továbbra is az előző este életbe léptetett legmagasabb, kritikus szinten van.

Hangsúlyozta: a hatóságok "ez idő szerint nem változtatnak" a meghozott védelmi intézkedéseken, amelyeknek célja az, hogy pótlólagos fegyveres rendőri egységek csatlakozhassanak a járőrszolgálatokhoz.

Basu közölte, hogy a nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség egyelőre nem tesz közzé részleteket az őrizetbe vételről.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság azonban úgy értesült, hogy a Scotland Yard a fiatal őrizetest gyanúsítja a londoni metróban elkövetett pokolgépes merénylettel.

A kritikus terrorkészültségi fokozatot péntek este léptette életbe a hírszerzési és elhárítási szolgálatok, valamint a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetői alkotta Egyesített Terrorizmuselemző Központ (Joint Terrorism Analysis Centre, JTAC), amely a kormánytól függetlenül működik. A kormány számára a terrorellenes törvény alapján kötelező a JTAC döntéseinek elfogadása.

Szombat délután Amber Rudd belügyminiszter elnökletével ülést tartott a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA, és az értekezleten az a döntés született, hogy érvényben marad a legmagasabb, kritikus riasztási szint.

E készültségi fokozat elrendelésének előzményeként a londoni District metróvonal délnyugati elágazásán, a Parsons Green állomásnál egy metrószerelvényen pokolgépszerű szerkezet lépett működésbe a péntek reggeli csúcsforgalom idején. Bár a szerkezet nem robbant fel, csak nagy erővel lángra kapott, a támadásban a Scotland Yard szombati adatai szerint így is 30 ember megsérült.

Egyikük állapota sem súlyos, és szombaton már csak hárman voltak közülük kórházban.

A legmagasabb, kritikus riasztási fokozat elrendelése lehetővé teszi, hogy a brit hadsereg segítséget nyújtson a rendőrségi munkához.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka nem sokkal az intézkedés bejelentése után elmondta: annyi katonai segítséget kért a kormánytól, amennyi lehetővé teszi ezer fegyveres rendőr átirányítását az eddig általuk ellátott biztonsági őrzési feladatokról "a megnyugtató jellegű" járőrözési feladatokra.

Szombat délután fegyveres rendőri egységek házkutatást kezdtek a Londontól nem messze fekvő Sunbury-on-Thames kisváros egyik lakóépületében. A ház százméteres körzetét kordonokkal lezárták, és - a hivatalos indoklás szerint elővigyázatosságból - elrendelték a vizsgált épület közvetlen környékének kiürítését.

A műveletről szóló rendőrségi közlemény nem említi, hogy az őrizetbe vett fiatal férfi otthonáról van-e szó, de hangsúlyozza, hogy további őrizetbe vétel nem történt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!