Török szóvivő: mincs szükség a szíriai kurd milíciára az Iszlám Állam elleni harcban

Terrorizmus, 2017.02.22

Nem helyes az az amerikai érvelés, hogy a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia nélkülözhetetlen  az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet elleni harcban - jelentette ki Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján Ankarában.

Hangoztatta: az Egyesült Államok segítségének köszönhető az YPG jelenlegi területi fennhatósága Észak-Szíriában.

Emlékeztetett: még mindig vannak YPG-fegyveresek az Eufrátesztől nyugatra fekvő Manbídzs városában, jóllehet Ankara korábban felszólította a Washingtonnal szövetséges kurd erőket, vonuljanak vissza a folyó keleti partjára. Kalin hozzátette, hogy Törökország tovább folytatja konzultációit az Egyesült Államokkal a szíriai kurd milíciával kapcsolatban.

Kalin kiemelte: előkészületeket tesznek abból a célból, hogy a török és az amerikai elnök a májusi NATO-csúcs előtt találkozhasson egymással. Ankara a főként arabokból és türkménekből álló, lázadó Szabad Szíriai Hadsereget (SZSZH) támogatja az Eufráteszi Pajzs fedőnevű szíriai hadművelet keretében. A beavatkozás egyik nem titkolt célja az, hogy megakadályozza az YPG-t a török határ menti területek egyesítésében.

A török elnöki szóvivő hangsúlyozta: az észak-szíriai el-Báb város teljes ellenőrzéséért továbbra is zajló felszabadító hadművelet fontos az IÁ fellegvára, Rakka tervezett ostroma szempontjából is.

Kalin felhívta a figyelmet: Ankara lépéseket vár az Európai Uniótól a török állampolgárok schengeni vízummentességének ügyében és arra kéri Brüsszelt, hogy álljon határozottabban Törökország oldalán a terrorizmussal szembeni küzdelemben.

Az etnikailag megosztott Ciprus újraegyesítését célzó békefolyamattal kapcsolatban az elnöki szóvivő jelezte: negatív hatása lesz a jövőbeni tárgyalásokra annak, hogy a nicosiai parlament törvénybe iktatta, a görög ciprióta iskolák emlékezzenek meg az 1950 januárjában tartott népszavazásról, amelyen a ciprusi görögök tömegesen a sziget Görögországhoz csatolása mellett voksoltak. Kalin reményét fejezte ki, hogy a görög fél visszalép a döntéstől.

A parlamenti döntés következtében a török fél lemondta a ciprusi vezetők csütörtökre tervezett következő megbeszélését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!