Ukrajna terrorizmussal vádolta meg Oroszországot az ENSZ legfelsőbb bírósága előtt

Terrorizmus, 2017.03.06

Ukrajna hétfőn arra szólította fel a hágai Nemzetközi Bíróságot (ICJ), tegyen lépéseket Oroszország Kelet-Ukrajnában és a krími területen kifejtett terrorakciónak ügyében.

Uniós tájékoztatás szerint Ukrajna azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsérti az ENSZ terrorizmus és a terrorizmus finanszírozása elleni egyezményét, mégpedig azáltal, hogy pénzzel, fegyverrel és egyéb segítséggel látja el az oroszbarát szakadárokat Kelet-Ukrajnában.

Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes a nemzetközi bíróságon Oroszországot tette felelőssé annak a mintegy 300 utasnak a haláláért is, akik 2014 nyarán vesztették életüket a Donyecki Népköztársaság területén lezuhant repülőgép katasztrófájában.

Az ukrán vezetés és az esetet vizsgáló bizottság véleménye szerint ugyanis az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről lőtték ki azt a rakétát, amely 2014 nyarán megsemmisítette a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépét.

Ukrajna emellett azzal vádolja Moszkvát, hogy hátrányosan megkülönbözteti az elcsatolt terülteken élő etnikai kisebbségeket. Kijev különösen a bekebelezett félszigeten élő krími tatárokkal szembeni bánásmódra hívta fel a figyelmet. Szerinte Oroszország semmibe veszi a faji megkülönböztetés elleni küzdelemről szóló ENSZ-konvenciót azzal, hogy ukrán civilek millióinak sérti meg alapvető emberi jogait.

Egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én megszállta a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz történő csatlakozásról. E terület orosz annektálását a nemzetközi közösség nagy része viszont nem ismeri el, így az Európai Unió sem.

Moszkva mindeddig nem ismerte el, hogy közvetlen szerepet játszana a kelet-ukrajnai konfliktusban az oroszbarát szakadárok támogatásával. A Krím félsziget bekebelezését követően a kelet-ukrajnai harcokban több mint 9000 embert öltek meg 2014 tavasza óta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!