Uniós tanács: az EU további lépéseket tesz a Száhel-övezet és a régió biztonságának fokozására

Terrorizmus, 2019.02.18

Az Európai Unió (EU) támogatja a Száhel-övezet úgynevezett G5-országainak - Burkina Faso, Csád, Mali, Mauritánia és Niger - erőfeszítéseit a terrorizmus, a szervezett bűnözés, valamint a biztonságot és a békét fenyegető egyéb veszélyek elleni küzdelemben - szögezték az uniós tagállamok külügyminiszterei Brüsszelben hétfőn kiadott közös közleményükben.

Az Európai Unió külügyi tanácsaként ülésező miniszterek nyilatkozata szerint az EU meg kívánja erősíteni a Száhel-övezetre vonatkozóan alkalmazott regionális megközelítését, hogy segítsen a régió stabilitásának fokozásában, amely az európai biztonság szempontjából is kulcsfontosságú.

A külügyminiszterek több olyan határozatot hoztak, amelyek regionális szinten hatékonyabbá teszik a Száhel-övezetben működő európai uniós közös biztonság- és védelempolitikai missziók, vagyis az EUCAP Száhel Mali, az EUCAP Száhel Niger és az EUTM Mali tevékenységét. A missziók célzott és testreszabott stratégiai tanácsadási és képzési tevékenységeket tudnak folytatni a Száhel-övezet más országaiban is, és eseti alapon képzéseket tarthatnak a misszió területén kívül is.

A miniszterek úgy döntöttek, hogy közép- és hosszú távon a régióért felelős koordinációs bázis feladatai át fognak kerülni Brüsszelből a Száhel-övezet G5-struktúráihoz. Emlékeztettek arra, hogy a koordinációs bázis olyan mechanizmus, amely 2017 novembere óta az EU katonai állományának felelőssége mellett működik, és amely áttekintést nyújt az érintett országok közös haderejének szükségleteiről, valamint az uniós tagállamok és más külső segítők katonai támogatásra irányuló esetleges felajánlásairól.

Az unió külügyi tanácsának tájékoztatása szerint az EU pénzügyi támogatással is segíti a Száhel-övezetet. Az Európai Bizottság 2018 végén jelentette be, hogy a G5-országai 125 millió euró összegű finanszírozásban részesülnek.

A külügyi tanács ismételten hangsúlyozta az EU stratégiai és átfogó szerepvállalását a Száhel-övezetben, továbbá megerősítette, hogy az unió a jövőben is támogatni fogja a Száhel-övezet G5-országainak stabilizációs erőfeszítéseit, amelyek a közlemény szerint a térség fejlődésének sarokkövét jelentik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!