Uniós biztos: a terrorizmusra a tagállamok közötti bizalom és hatékony együttműködés adhat hatékony választ

Terrorizmus, 2016.10.12

A terroristák nem az egyes tagállamokat veszik célba, hanem az európai életformát, a nyitottságot és az európai polgárok jövőjét támadják, amelyre átfogó és fenntartható választ az intézmények és tagállamok közötti bizalom és hatékony együttműködés adhat - jelentette ki Julian King, a terrorizmus, a szervezett bűnözés és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős brit uniós biztos szerdán.

Julian King az Európai Bizottság erőfeszítéseit felvázoló, a hatékony és fenntartható biztonsági unió felé tett előrelépésekről szóló Európai biztonsági stratégia első jelentésének ismertetésekor hangsúlyozta, feltétlenül végre kell hajtani a meglévő uniós jogszabályokat, és fel kell gyorsítani a munkát a bizottság által előterjesztett, biztonsággal kapcsolatos javaslatok tekintetében.

Elmondta, hogy az uniós bizottság a terrorizmus elleni küzdelem megerősítésére összpontosít azáltal, hogy megfosztja a terroristákat a támadások elkövetéséhez szükséges eszközöktől, és fokozza az ilyen fenyegetésekkel szembeni védelmet és a rugalmas ellenállási képességét.

Kiemelte, hogy a radikalizálódás megelőzése és leküzdése érdekében még idén megállapodásra kell jutni a terrorizmus elleni küzdelemről szóló irányelvre vonatkozó bizottsági javaslatról. Az irányelv kulcsfontosságú annak biztosítása szempontjából, hogy az Európai Unió képes legyen hatékonyan kezelni a terrorista veszélyeket, különösen az Európába visszatérő, vagy külföldi terrorista harcosok problémáját.

Szintén, még az év vége előtt meg kell állapodni a tűzfegyverekről szóló irányelv felülvizsgálatáról, különösen a legveszélyesebb, félautomata tűzfegyverek betiltására vonatkozó célkitűzést illetően - tette hozzá.

King beszámolt arról, hogy az uniós bizottság lépéseket tett a robbanóanyagok házi előállítására alkalmas anyagokhoz való hozzáférés korlátozása, valamint az ilyen anyagok forgalmazásáról és felhasználásáról szóló rendelet végrehajtása érdekében. Az illetékes hatóságok újabb robbanószer-gyártás előkészítésére alkalmas anyagokat azonosítottak, amelyeket a bizottság novemberben vesz fel a fokozott ellenőrzés tárgyát képező anyagok jegyzékébe.

A biztos kiemelte, a tagállamoknak haladéktalanul be kell vezetniük a légiutas-nyilvántartás létrehozásáról szóló uniós irányelvet (PNR), hogy a határidőt betartva legkésőbb 2018 májusára megkezdhesse működését a közös uniós utas-nyilvántartási adatbázis.

Emellett az unió külső határainak biztonsága fokozása érdekében elengedhetetlen, hogy mielőbb megvitassák, és még idén elfogadják a külső határokat átlépő uniós polgárok ellenőrzésére irányuló bizottsági javaslatot, valamint létrehozzák az uniós határregisztrációs rendszert - húzta alá az uniós biztos.

Beszámolt arról is, hogy a schengeni térségbe vízummentesen beutazó harmadik országbeli állampolgárok előzetes ellenőrzését lehetővé tevő elektronikus beutazási engedély, az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer (ETIAS) jogalkotása folyamatban van. A javaslat előterjesztése novemberben esedékes - tette hozzá.

Dimítrisz Avramopulosz, az Európai Bizottságnak a migrációs politikáért és uniós belügyekért, valamint az uniós polgárságért felelős tagja a jelentés ismertetésekor hangsúlyozta, egyetlen tagállam belső biztonsága egyet jelent valamennyi tagállam belső biztonságával.

"Európa sebesen változó biztonsági helyzetében a hatékony biztonsági unió megteremtését a tagállamokon belül, a tagállamok között, a tagállamok és az uniós ügynökségek között, valamint a különböző biztonsági és határigazgatási rendszerek közötti összekapcsolás megvalósítása jelenti" - emelte ki a biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!