Vádat emeltek Romániában három férfi ellen, akik fegyverkereskedőként jelentek meg a Sky News egyik filmjében

Terrorizmus, 2019.04.04

Vádat emelt a román szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes ügyészség három román-magyar kettős állampolgárságú férfi ellen, akik állítólagos fegyverkereskedőként szerepeltek a brit Sky News csatorna egyik 2016-ban sugárzott dokumentumfilmjében - közölte csütörtökön az ügyészség.

A vádhatóság szervezett bűnözői csoport létrehozásával vádolja a három férfit, akik a közlemény szerint román-magyar kettős állampolgárok.

A román hatóságok a Sky News csatorna forgatócsoportjának tagjai ellen is vizsgálatot indítottak, de a brit hatóságok nem adták ki őket és a tévécsatorna is megvédte munkatársait azt állítva, hogy alapos dokumentumfilmet készítettek.

Az ügyészség szerint a britek hamis információkat tartalmazó filmet közöltek a Romániában zajló állítólagos fegyverkereskedésről, pénzt adtak a három romániai férfinak, hogy ők is szerepeljenek a benne. A vádhatóság szerint a vádlottak hamis információkat terjesztettek és azt a látszatot keltették, hogy Romániában fegyverkereskedelem zajlik a hatóságok tudtával. A szervezett bűnözői csoport létrehozása mellett ezért a fegyvertartásra vonatkozó szabályok megszegésével és hamis információk terjesztésével is vádolják őket.

A román ügyészség szerint az újságírók célja az volt, hogy Romániát negatív, nem biztonságos ország fényében tüntessék fel. Szerintük botrányt akartak okozni, aminek beláthatatlan következményei lehettek volna Romániára nézve.

A Sky News riportjában a tévécsatorna forgatócsoportja álarcot viselő román fegyverkereskedőkkel találkozott, akik egy rendszám nélküli terepjáró gépkocsi csomagtartójából kínáltak fegyvereket eladásra. Az álarcos férfiak attól sem zárkóztak el, hogy a kamera előtt elmondják: Ukrajnából származó fegyvereket árulnak bármilyen mennyiségben, és bárkinek eladják azokat, aki megfizeti a kért árat. A televízió szerint a fegyvereket a nyugat-európai piacra szánták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!