Vádat emeltek a londoni parlament mellett terrorgyanú miatt őrizetbe vett férfi ellen

Terrorizmus, 2017.05.09

Vádat emelt kedden a Scotland Yard a londoni parlament közelében április végén terrorizmus gyanújával őrizetbe vett fiatal férfi ellen.

A 27 éves, külföldön született, de brit állampolgárságú Khalid Mohamed Omar Alit a londoni rendőrség kedd esti közleménye szerint terrorcselekmény elkövetésének előkészületével vádolják, és azzal, hogy emberéletek veszélyeztetése, illetve súlyos anyagi kár okozása céljával robbanóanyagokat állított elő és birtokolt.

A robbanószerekkel kapcsolatos vád a Scotland Yard tájékoztatása szerint Ali öt évvel ezelőtti afganisztáni tevékenységével függ össze, de a rendőrségi közlemény nem tér ki részletesen arra, hogy a vádlott pontosan mit csinált 2012-ben Afganisztánban.

Ali, akit április 27-én látványos rendőrségi kommandós akcióval vettek őrizetbe a londoni Westminster kerület kormányzati negyedének közepén, szerdán áll a londoni magisztrátusi bíróság elé.

Az áprilisi akciót a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egyik fegyveres osztaga hajtotta végre, az akkori tájékoztatás szerint előzetes megfigyelési és adatgyűjtési művelet végkifejleteként. Alit a fegyveres rendőri osztag tagjai a kormányzati negyed főutcáján, a Whitehallon - nem messze a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó, ráccsal elzárt és fegyveresen őrzött Downing Streettől - a földre teperték, majd megbilincselték és egy rendőrautóval elszállították.

Az incidens során sérülés nem történt.

Alinál az őrizetbe vétel után több kést találtak.

A helyszín közvetlen közelében március 22-én egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd járdáján, majd a parlamentnél késsel megölt egy rendőrt. A támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Ali április végi őrizetbe vétele után a Scotland Yard hangsúlyozta, hogy a két ügy között nincs összefüggés.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!