Jobbik: azonnali beavatkozást igényel a lakáspiac

Választás 2018, 2018.03.02

A Jobbik azonnali beavatkozásokat szorgalmaz a lakáspiacon.

Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a csok nincs ellenére, de a közelmúltban bejelentett módosítások - például a családtagok adóstársként bevonása - nem tekinthetők rendszerszintű könnyítéseknek.

Az alapproblémának azt tartotta, hogy Budapesten 130-150 ezer forintos albérletárak vannak és vidéken is lehet 80 ezer forint feletti díjakkal találkozni.

A politikus kifogásolta, hogy a kormány nem avatkozik be az Airbnb megjelenésével kialakult helyzetbe, miközben az online másodlagos albérletpiac több ezer ingatlant vett ki a kínálati oldalról. A Jobbik egy egyszerű bejelentési metódus és átalányadó formájában legalizálná a szolgáltatást.

Megjegyezte azt is: az Uber esete is azt mutatja, hogy a Fidesz nem képes 21. századi problémákat kezelni, míg pártja külön fejezetet szentel ezeknek, a robotizációtól kezdve az e-szavazásig.

Z. Kárpát Dániel szerint a csok csak a tehetősebbek lakáshoz jutását könnyíti meg, a kedvezményt pedig ki kellene terjeszteni a használt lakások kibővítésére, felújítására is. További kedvezményeket kellene biztosítani, ha a fejújítás legalább 1 energetikai szint előrelépéssel jár - tette hozzá.

A Jobbik évente 10 ezer bérlakást építene és 5 ezret újítana fel hazai kivitelezők és beszállítók bevonásával, s ez is csak évtizedes távlatban enyhítene a szűkösségben - mondta, jelezve: a lakásokba elképzeléseik szerint a piaci r feléért-harmadáért lehetne beköltözni és pár év után a bérlők tulajdonosok lehetnének.

Az alelnök egy új társasházi törvény megalkotását is szükségesnek tartotta, értékelése szerint a hatályos jogszabály hiányos, egyes közös képviselők visszaélnek jogaikkal, máshol fejlesztések maradnak el. Emellett a távhőrendszer fejlesztését is fontosnak ítélte.

A jobbikos politikust kérdezték a Közös Ország Mozgalom választási mérésiről is. Azt felelte: nyitottak hasonló kezdeményezésekre, de csak akkor, ha azok a kutatócégek konszenzusán alapulnak, kifogástalan szakmai lábakon állnak és minden választókerületet érintenek.

A költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi joga felfüggesztésére irányuló legfőbb ügyészi indítványra úgy reagált: a Jobbik következetesen azt vallja, hogy minden kérdéses esetben fel kell függeszteni azt, sőt korábban a jog eltörlését is kezdeményezték. Megjegyezte ugyanakkor, hogy erős fenntartásai vannak Polt Péter legfőbb ügyész minden megmozdulásával kapcsolatban és az intézménybe vetett bizalom csorbulása miatt a társadalom egy része is megkérdőjelezheti az ügyet.

Z. Kárpát Dánielt kérdezték arról, hogy egyes vélekedések szerint burkolt cigányozás volt Orbán Viktor csütörtöki miskolci, a Fészekrakó programra utaló nyilatkozata. Azt felelte: pártja programjában nincs olyan fejezet, ami bárkit diszkriminálna, a kritikában pedig igyekszik visszafogott lenni, építeni szeretnék az országot. Hozzátette ugyanakkor, hogy legalább öt kormányfői kiszólást tudna idézni, amit vállalhatatlannak tart.

Faggatták arról is, hogy sajtóhírek szerint egy amerikai szervezet a miniszterelnök és több családtagja, valamint miniszterek Egyesült Államokból kitiltását kezdeményezi korrupció és emberi jogok megsértése miatt. Azt válaszolta, azzal nem tud vitatkozni, hogy "egy bűnszövetkezeti módszerekkel működő gazdasági csapat gyakorlatilag rátelepedett a nemzetgazdaság fejére és teljesen nyílt korrupciós mechanizmusokkal rabolja a közpénzt". Az ügy feltárására árnyékbizottság jött létre, hisznek a hazai megoldásokban és abban, hogy nem kell ezeknek a szálaknak a tengerentúlig húzódni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!