Választás 2018 - Az NVB a befolyással üzérkedés miatt indult büntetőügyben is felfüggesztette Szepessy Zsolt mentelmi jogát

Választás 2018, 2018.03.23

A befolyással üzérkedés miatt indult büntetőügyben is felfüggesztette Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) képviselőjelölt mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Szepessy Zsoltot - aki az Összefogás Párt elnöke - március 5-én vette jogerősen nyilvántartásba jelöltként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság az április 8-ai országgyűlési választásra. Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései alapján a képviselőjelöltet is megilleti a mentelmi jog. A képviselőjelölt mentelmi jogát a Nyíregyházi Járásbíróság kezdeményezésére a számvitel rendjének megsértése miatt folyó büntetőeljárásban már március 12-én felfüggesztette az NVB. Abban az ügyben a 2014-es választásra felvett kampánytámogatásokkal való elszámolás szabálytalanságai miatt emeltek vádat ellene, 2016-ban. Az NVB pénteki ülésén tárgyalta a képviselőjelölt újabb mentelmi ügyét. Ebben a Nyíregyházi Törvényszék kezdeményezte a jelölt mentelmi jogának felfüggesztését, mert tavaly szeptemberben a Nyíregyházi Járásbíróság Szepessy Zsoltot befolyással üzérkedés és hamis magánokirat felhasználása miatt négy év börtönbüntetésre ítélte. Ebben az ügyben a bíróság szerint Szepessy Zsolt pénzért csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért segítséget a magyar állampolgárság megszerzésében, de végül egyetlen honosítási eljárást sem indított el. Az ügy fellebbezés nyomán került a Nyíregyházi Törvényszék elé, amely a jelölt nyilvántartásba vételének jogerőre emelkedésekor felfüggesztette az eljárást és kezdeményezte a mentelmi jog felfüggesztését. Az NVB értesítette a döntésről Szepessy Zsoltot, aki az ülésen nem vett részt. Az NVB 14 igen, 5 nem szavazattal felfüggesztette Szepessy Zsolt mentelmi jogát ebben az ügyben is, figyelembe véve, hogy a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással. Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!