Választás 2018 - Az NVB elé kerültek az első bírságolási ügyek az ajánlóívek vissza nem vitele miatt

Választás 2018, 2018.03.23

A Nemzeti Választási Bizottság elé kerültek az első ügyek, amelyekben a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlóívek vissza nem vitele miatt kiszabott bírságok ellen nyújtottak be fellebbezéseket.

Az országgyűlési választáson indulni szándékozó jelöltek és jelölőszervezetek csak a választási irodák által kiadott íveken gyűjthettek ajánlásokat március 5-éig, az íveket legkésőbb ezen a napon vissza kellett vinniük a választási irodákba. Azokat, akik elmulasztották leadni az összes átvett ajánlóívet, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok megbírságolták, a bírság összege minden be nem nyújtott ív után tízezer forint.

A törvény nem tesz különbséget, hogy az ajánlóíveket miért nem vitték vissza. Nem szabható ki bírság a leadási határidőt követő napon benyújtott, aláírást nem tartalmazó ajánlóív után. Az egyéni választókerületi választási bizottságok bírságot kiszabó határozatai másodfokon a Nemzeti Választási Bizottság elé kerülnek, az első ilyen ügyeket pénteken kezdte tárgyalni az NVB, de azokat részben formai hibák miatt érdemi vizsgálat nélkül elutasította, részben pedig az objektív felelősség elvére hivatkozva helybenhagyták az elsőfokú döntést. Négy évvel ezelőtt 38 ezer ajánlóívet nem vittek vissza a jelöltek és jelölőszervezetek. Az idei adatokról és a kiszabott bírságokról a Nemzeti Választási Iroda egyelőre nem tudott tájékoztatást adni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!