Választás 2018 - Gyurcsány: nem akarunk revánspolitikát folytatni

Választás 2018, 2018.03.19

A Demokratikus Koalíció (DK) kormányra kerülve nem folytatna revánspolitikát, mert a DK-nak a kormánnyal van vitája, nem a kormány szavazóival - mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök egy, a Szakszervezetek Házában tartott hétfői budapesti fórumon.

Hozzátette, nem léphetnek arra az útra, amire a miniszterelnök lépett, amikor március 15-én megfenyegette politikai ellenfeleit. A politikai elszámoltatás a választásokon történik, az igazságszolgáltatás pedig maradjon független a kabinettől és a politikától, mert "aki népítéletet ül, (...) előbb-utóbb őfölötte is népítéletet fognak ülni" - fogalmazott az ellenzéki politikus a Magyar Szolidaritás Mozgalom rendezvényén.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a választás közeledtével egyre jobban bizakodik. Az emberek dühösebbek, elszántabbak és a korábbiaknál jobban értik a választási rendszert - jelentette ki. A szavazók értik, hogy a legesélyesebb demokratikus ellenzéki jelöltre kell szavazni, függetlenül attól, hogy kik állnak hozzájuk a legközelebb - érvelt a politikus.

Leszögezte: a választási rendszert tisztességtelennek tartja, de akkor is küzdeni fognak. Nincs olyan ellenzéki párt, amelyik egyedül képes lenne győzni, ezért ha sikeresen szerepelnek, akkor koalíciós kormányt alakítanak - közölte.

A jelenlegi kormány alapvetően a bűnre épül, "szemérmetlenül és átlátszóan lopnak (...), meg sem fordul a fejükben, hogy egyszer valaki számon kéri rajtuk" - fogalmazott. A kormányváltás után Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, és megszüntetik azt az állapotot, hogy a hatalomhoz közel állók kontroll nélkül lophassanak - tette hozzá.

A választás közeleg, de a kormánypárt nem hajlandó megosztani, hogy mit tervez Magyarországgal - emelte ki. Ehelyett "a miniszterelnök világa teljes szürrealizmusba csapott át, menekültek, Brüsszel, Soros, újabban az ENSZ" - fogalmazott a DK vezetője. Az ország problémáit viszont sokkal inkább az elvándorlók okozzák, mint az, hogy bárki is ide akarna jönni - fűzte hozzá.

Az MSZP-Párbeszéd, LMP és DK vasárnap esti egyeztetéséről közölte, igényli, hogy a legnehezebb vitákat is emberi hangon, intelligensen, nyitottan folytassák le. Aki nem tud alázatos lenni ellenzékben, az nem lesz alázatos kormányon - tette hozzá. Akik nem tudnak szót érteni a saját politikai oldalukkal, azok hogyan fognak kormányon szót érteni az egész országgal? - kérdezte.

A politikus a fórum résztvevőihez fordulva azt mondta, azért is keresik a kapcsolatot a szakszervezetekkel, hogy sokkal határozottabban tudják megjeleníti azoknak az embereknek a problémáit, akikről "mintha időnként megfeledkezne a politika".

Nem dísz szakszervezeteket akarunk - jelentette ki, hozzátéve, azt szeretnék, hogy az érdekképviseletek osszák meg velük, hogyan lehet jobban megbecsülni a munkavállalókat.

Kitért arra is: a cégek sikerességében a vezetők tehetsége és az alkalmazott technológiák mellett benne van az ott dolgozók munkája is. Okszerű lenne azt mondani, hogy bizonyos jövedelmezőségi szint fölött a cégek nyereségének egy részét meg kell osztani a siker létrehozóival - vetette fel Gyurcsány Ferenc.

Kijelentette azt is, hogy bértárgyalást csak infláció feletti bérekről lehet folytatni, mert az infláció szintjéig automatikusan jár a növelés.

Az alapvető közműdíjak árát sávosan kell meghatározni - ismételte meg ígéretüket, hangsúlyozva, hogy kormányra kerülve egy minimális mennyiségű víz, gáz és áram felhasználását ingyenessé tennék.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!