Választás 2018 - NVB: nem jogsértő a Jobbik Tuzson Bencéről készített plakátja

Választás 2018, 2018.03.20

A Nemzeti Választási Bizottság 11:6 arányban úgy döntött kedden, hogy nem jogsértő a Jobbik Tuzson Bencéről készített fóti választási plakátja.

Az ügy előzménye, hogy a Jobbik fóti plakátjának szövege szerint "Az ön képviselője, Tuzson Bence 2014 óta egyszer ejtette ki Fót nevét az Országgyűlésben". A plakát ellen Tuzson Bence nyújtott be kifogást, és bizonyítékokat szolgáltatott arra, hogy a kijelentés nem igaz. Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) megállapította, hogy az állítás valótlan, és a Jobbik megsértette a választási alapelveket.

A párt azonban fellebbezett, az NVB pedig 11:6 arányban megváltoztatta az oevb határozatát és a kifogást elutasította. A vitában Patyi András felhívta a figyelmet arra, a választási kampányban a tényállítás útján történő kampányolás rendkívül nagy védelmet és igen széles szabadságot élvez. Felidézte: a Kúria és az Alkotmánybíróság határozatai is rögzítették, hogy kampányidőszakban a véleménynyilvánítás határa a jelölt személyiségi jogainak megsértése, és amíg a kampányban a jelöltek alkalmasságáról, a kampány tárgyává tett üzenetek értelmezéséről van szó, a kijelentések valóságtartalma "csekély fokban vizsgálható". Vagyis - mint mondta - a kampányban a jelölteknek a negatív kampányt is tűrniük kell, és lehetőségük van arra, hogy hasonló eszközökkel ismertessék a saját álláspontjukat.

A vitában többen is úgy érveltek, hogy a plakát felirata valótlan tényállítást tartalmaz, így azt nem lehet alkotmányos védelemben részesíteni.

Az NVB határozatával szemben három napon belül lehet jogorvoslatot kérni a Kúriától.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!