Választás 2018 - Szél: még nem történt meg az a közeledés, ami a kormányváltáshoz kell

Választás 2018, 2018.03.19

Szél Bernadett szerint "a baloldal irányából a jobboldal irányába nem történt meg az a közeledés, ami ahhoz kell, hogy kormányváltás legyen Magyarországon április 8-án".

A Lehet Más a Politika (LMP) miniszterelnök-jelöltje hétfőn Debrecenben, sajtótájékoztatón a DK-val és az MSZP-Párbeszéddel történt egyeztetés kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta: számukra azért volt jelentős a találkozó, mert kiderült, hogy amit a DK elnöke az egyeztetésről bejelentett, azt nem gondolta komolyan.

A zárt tárgyaláson világossá tette, hogy nincs meg a kormányváltáshoz feltétlenül szükséges közeledés - tette hozzá Szél Bernadett, megjegyezve: neki hétfő estig van mandátuma, hogy tárgyaljon ellenzéki vezetőkkel arról, létre tudják-e hozni azt a fajta együttműködést, ami Magyarországon a kormányváltást húsz nappal a választás előtt reális célként tudja kitűzni. Ennek szellemében a debreceni sajtótájékoztatóját és lakossági fórumát követően késő este ül le Vona Gábor Jobbik-elnökkel tárgyalni, aminek az eredményét kedden tárja a nyilvánosság elé.

A "sorsközösségben, de nem értékközösségben" lévő ellenzék együttműködésének fontosságára utalva megjegyezte: "a hivatalban lévő miniszterelnök a saját nemzeti ünnepünkön fenyegetett politikai, jogi és morális elégtétellel".

"Én nem szeretném azt, ha Magyarország miniszterelnökének április 8-án olyan helyzete legyen, hogy ezeket a fenyegetéseket valóra tudja váltani. Én ezen dolgozom" - jelentette ki az LMP társelnöke.

Szél Bernadett debreceni sajtótájékoztatóján bejelentette: az LMP vállalja, hogy "kormányon az ápolási díjat fölviszi a minimálbér szintjére, és rendes foglalkoztatási jogviszonnyá teszi".

Az LMP miniszterelnök-jelöltje - mint kifejtette - azt tapasztalta, hogy a szociális intézkedések azok, amelyekkel a kormányzást kezdeni kell, mert "szociális vonatkozásban nagyon sok hátralépés történt az elmúlt években".

A beteg hozzátartozóikat otthon ápolók díjának felemelése és foglalkoztatási jogviszonyként való elismerése mellett a családi pótlék 30 százalékos, egyszülős családokban 45 százalékos azonnali emelését, a központi forrásból finanszírozott lakhatási támogatás visszaállítást és a rászorultsági alapon járó rezsitámogatást említette az első intézkedéseik között.

Hozzátette: annak érdekében, hogy a szülők tudják támogatni a felsőoktatásban tanuló gyerekeiket, kormányra kerülve a családi pótlékot és a családi adókedvezményt "megtarthatják a családok a fiatalok 24 éves koráig".

A kormányváltáshoz hiteles jelöltek kellenek, s az összefogáshoz önmérséklet kell, hogy képesek legyenek egymással szóba állni a politikusok az ellenzéki oldalon - mondta Szél Bernadett Debrecenben.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!