Választás 2018 - Az NVB felfüggesztette Szepessy Zsolt mentelmi jogát

Választás 2018, 2018.03.12

Felfüggesztette Szepessy Zsolt (Összefogás Párt) képviselőjelölt mentelmi jogát hétfőn, egyhangú döntéssel a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Szepessy Zsoltot - aki az Összefogás Párt elnöke - március 5-én vette jogerősen nyilvántartásba jelöltként a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 1. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság az április 8-ai országgyűlési választásra.

Az Országgyűlésről szóló törvény rendelkezései alapján a képviselőjelöltet is megilleti a mentelmi jog. Ennek felfüggesztését a Nyíregyházi Járásbíróság kezdeményezte, mert Szepessy Zsolt ellen számvitel rendjének megsértése miatt ott folyik büntetőeljárás. 2016-ban a 2014-es választásra felvett kampánytámogatásokkal való elszámolás szabálytalanságai miatt emeltek vádat ellene.

A büntetőeljárást a vádlott jelöltté válásakor a bíróság felfüggesztette. Az NVB értesítette a döntésről Szepessy Zsoltot, aki az ülésen nem vett részt, de írásban kérte mentelmi joga felfüggesztését. Az NVB - következetes gyakorlatát folytatva - hétfőn felfüggesztette Szepessy Zsolt mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlési képviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!