Választás 2018 - Két pártlistát és három nemzetiségit vett nyilvántartásba az NVB

Választás 2018, 2018.03.06

Két országos pártlistát és három nemzetiségi listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd este.

A testület nyilvántartásba vette a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Szegényekért Párt listáját, emellett a Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Románok Országos Önkormányzata és az Országos Szlovén Önkormányzat nemzetiségi listáját.

Az országos pártlistán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz maximálisan 279. A Jobbik listáján - amelyet Vona Gábor pártelnök vezet - 86n, a Szegényekért Pártén - amelyet Oláh Dávid vezet - 9 jelölt van.

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki.

Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületben győztes jelölt minden olyan szavazata, amely már nem volt szükséges mandátuma megszerzéséhez. Töredékszavazat továbbá minden olyan szavazat, amit olyan jelöltre adtak le egyéni választókerületben, aki nem szerzett mandátumot.

Csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább 5 százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén 15 százalék.

A bolgár nemzetiség listáját Varga Szimeon vezeti és 5 jelölt szerepel rajta, a románok listáját Kreszta Traján vezeti és 7 jelölt van rajta, a szlovének háromtagú listáját pedig Kissné Köles Erika vezeti.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok jogosultak arra, hogy országos nemzetiségi listát állítsanak. A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása szükséges.

Országos lista állításához a nemzetiségeknek legalább három jelöltet kell bejelenteniük.

Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok akkor küldhetnek - szavazati joggal nem rendelkező - szószólót az Országgyűlésbe, ha nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni. Kedvezményes mandátumot pedig akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.

A most nyilvántartásba vett pártok - a Jobbik és a Szegényekért Párt - és nemzetiségi önkormányzatok ezzel jogosulttá váltak arra, hogy egy-egy tagot delegáljanak a Nemzeti Választási Bizottságba.

Az NVB határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet jogorvoslattal élni ellenük a Kúriánál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!