Választás 2018 - Már több mint 1400 jelöltet vettek már nyilvántartásba az egyéni választókerületekben

Választás 2018, 2018.03.08

Egy nap alatt további 130 jelöltet vettek nyilvántartásba a választókerületi választási bizottságok az áprilisi országgyűlési választásra, így már 1437 nyilvántartásba vett jelölt van. A választási bizottságoknak péntek éjfélig még közel 800 jelölt nyilvántartásba vételéről kell dönteniük.

Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra. A Nemzeti Választási Iroda csütörtök reggeli adatai szerint 3009 jelöltet jelentettek be határidőig, ebből 88 független, a többit összesen 75 jelölőszervezet állította.

A választási bizottságok csütörtök reggelig 1437 jelöltet már nyilvántartásba vettek: közülük 31-en függetlenek, a többiek 61 jelölőszervezethez tartoznak. Összesen 721 jelölt nyilvántartásba vételét tagadták meg, ebből 15 független. A választástól már visszalépett 3 független jelölt, valamint további 33 párt 59 jelöltje.

A választási bizottságok 270 jelöltről döntöttek szerdán, ebből 130-at nyilvántartásba vettek, 140 nyilvántartásba vételét pedig elutasították. A péntek éjféli határidőig még 789 jelölt nyilvántartásba vétele ügyében kell döntést hozniuk.

A Fidesz-KDNP-nek 106 egyéni választókerületi jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak és az LMP-nek 104-104, a Momentum Mozgalomnak 80, az MSZP-Párbeszédnek 58, a Magyar Munkáspártnak 55, az Összefogás Pártnak 54, a Magyar Igazság és Élet Pártjának 48, a DK-nak 46 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették már nyilvántartásba a Kell az Összefogás Pártnak (43), a Magyarországi Cigánypártnak (42), a Családok Pártjának (38), a Közös Nevező 2018-nak (38), a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak (36), az Együttnek (32), az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak (31), a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának (29), az Iránytű Pártnak (28), a Sportos és Egészséges Magyarországért Pártnak (28), a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (27) és a Rend és Elszámoltatás Pártnak (27).

Az országgyűlési választáson csak azok indulhatnak jelöltként, akiknek a hétfő délutáni határidőig sikerült összegyűjteniük 500 érvényes ajánlást az ajánlóíveken, azokat leadták a választási bizottságnál és a testületek az ajánlások ellenőrzése után a jelöltet hivatalosan nyilvántartásba vették.

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n. Várhatóan a bejelentett jelöltek száma már nem fog változni, de a nyilvántartásba vett jelöltek számára vonatkozó adatok még folyamatosan emelkednek péntekig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!