Választás 2018 - MSZP-Párbeszéd: új nemzetpolitikára van szükség az elvándorlás miatt

Választás 2018, 2018.03.09

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a Magyarországról történő elvándorlás miatt új nemzetpolitikára lenne szükség.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnök pénteken manchesteri útjáról nyilatkozva az MTI-nek elmondta, azért van szükség új nemzetpolitikára, hogy az ország ne veszítse el végleg a kapcsolatot azokkal a családokkal, akik külföldön dolgoznak.

Hozzátette: ma már minden hatodik magyar gyermek külföldön születik.

Szerinte az új nemzetpolitika minimumfeltétele az, hogy megkönnyítik a választójog gyakorlását.

Az ellenzéki politikus szerint a külföldön élő magyar közösségek nemzeti kötődését különféle kulturális, oktatási programok támogatásával is segíteni kellene.

Nemcsak a kárpát-medencei magyarságnak kell fontosnak lennie a mindenkori kormánynak, hanem azok is, akik az elmúlt években hagyták el az országot - hangsúlyozta.

Karácsony Gergely szerint a külföldön dolgozó magyarok többségének nem biztosított a levélben történő szavazás és azt tapasztalják, hogy a Nemzeti Választási Iroda nem érzi fontosnak, hogy a korlátozott jogi lehetőségeikkel a választópolgárok mégis csak élni tudjanak.

Beszámolt arról, hogy tárgyaltak a manchesteri városvezetés külkapcsolatokért felelős helyettes vezetőjével, akitől azt kérték, hívják fel a manchesteri magyarok figyelmét a helyi sajtóban arra, március 31-ig regisztrálhatnak a választáson történő voksolásra.

Hozzátette: a helyi magyar közösség képviselőivel azt is kérték a várostól, hogy biztosítsanak helyiséget kulturális programokra.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője emlékeztetett arra, kampányt indított Európa több országában, hogy a szavazáson történő regisztrációra biztassa a magyarokat.

Sikerként értékelte, hogy még tavasszal konzulátus nyílik Manchesterben, valamint Edinburghban és a kormány ígérete szerint április 8-án lehet majd ezeken a konzulátusokon szavazni.

Kitért arra is, hogy Manchesterben és környékén több tízezer magyar él, és ebben a városban hozták létre a nagy-britanniai magyar orvostársaságot.

A politikusok - Tóth Bertalannal, az MSZP frakcióvezetőjével - délután fogadóórát tartanak a helyi magyaroknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!