Választás 2018 - NVB: jogsértő volt a kispesti plakátleragasztás

Választás 2018, 2018.03.13

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint a kispesti önkormányzat és a polgármester több jogszabályt is megsértett azzal, hogy - egy helyi rendeletre hivatkozva - leragasztotta az egyik jelölő párt plakátjait. A testület keddi, nem jogerős másodfokú határozatával megváltoztatta az első fokú választási bizottság ezzel ellentétes határozatát és bírságot is kiszabott.

Az ügy előzménye, hogy a XIX. kerületi önkormányzat az elmúlt napokban leragasztatta a Fidesz Stop Soros! plakátjait, arra hivatkozva, hogy gyűlöletkeltésre alkalmasak. Az önkormányzat ezt azzal indokolta, hogy a helyi rendelet szerint tilos a közterületeken gyűlöletkeltő tartalmú plakátokat kihelyezni.

A leragasztással szembeni kifogást Budapest 8-as országgyűlési választókerületi bizottság elutasította, így került az ügy az NVB elé. A választási bizottságok a beadványban megjelölt egyetlen - telefonfülkére kihelyezett - plakáttal kapcsolatban hozták meg döntésüket.

A testület a kifogásnak helyt adott, és a határozatot megváltoztatva megállapította a jogsértést, az önkormányzatot és Gajda Péter MSZP-s polgármestert pedig eltiltotta a további jogsértéstől és előbbire 1 millió 35 ezer forint bírságot szabott ki.

Az NVB 8:6 arányban elfogadott határozatában egyebek mellett arra hivatkozott, hogy egy önkormányzati rendelet nem vonatkozhat a választási kampányra, és a plakát leragasztása sérti a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőséget. A határozatban emlékeztetnek arra is, hogy kampányidőszakban tilos a választási plakátok leragasztása, és nem szabályozható, korlátozható a kihelyezésük sem.

A testületben vita alakult ki arról, van-e impresszuma a leragasztott plakátnak, illetve, hogy az kormányzati plakátnak vagy a jelölőszervezet plakátjának számít. A határozat ellenzői szerint az önkormányzat feladatai közé tartozik a békés együttélés biztosítása, és álláspontjuk szerint gyűlöletkeltő a plakát, amely sérti Soros György személyiségi jogait is.

Az NVB határozata nem jogerős, a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért ellene.

Az NVB keddi ülésére 6 új pártdelegált taggal bővült. A Jobbik, az Együtt, a Kell az Összefogás Párt, a Momentum, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Magyar Munkáspárt egy-egy megbízottja ülhetett be a jelenlegi 6 nemzetiségi taggal együtt már 22 tagú testületbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!