Választás 2018 - Újabb hét nemzetiség országos listáját vette nyilvántartásba az NVB

Választás 2018, 2018.03.01

Újabb hét nemzetiségi listát, az Országos Roma Önkormányzat, az Országos Horvát Önkormányzat, az Országos Lengyel Önkormányzat, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Országos Szlovák Önkormányzat, az Országos Szerb Önkormányzat és az Ukrán Országos Önkormányzat országos listáját vette nyilvántartásba csütörtök délutáni ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

A roma nemzetiség országos listáját Farkas Félix, a horvátok listáját Szolga József, a lengyelek listáját Rónayné Slaba Ewa Maria, a németek listáját Ritter Imre, a szlovákokét Paulik Antal, a szerbeként Alexov Lyubomir, az ukránokét Szuperák Brigitta vezeti.

Az NVB múlt pénteken már nyilvántartásba vette a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata és az Országos Ruszin Önkormányzat által állított nemzetiségi listákat.

Ez azt jelenti, hogy kilenc nemzetiségnek szinte biztosan lesz szószólója az új Országgyűlésben, ehhez elegendő, ha legalább egy regisztrált nemzetiségi választójuk érvényes szavazatot ad le a listájukra április 8-án.

Az országgyűlési választáson az országos nemzetiségi önkormányzatok jogosultak arra, hogy országos nemzetiségi listát állítsanak.

A nemzetiségi lista állításához a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választók legalább egy százalékának ajánlása volt szükséges. A németeknek 217, a romáknak 201, a horvátoknak 20, a szlovákoknak 16, az ukránoknak 5, a szerbeknek 3, a lengyeleknek 2 ajánlás is elég volt a listaállításhoz, és egy érvényes szavazat is elég ahhoz, hogy szószólójuk legyen.

Országos lista állításához a nemzetiségeknek legalább három jelöltet kell bejelenteniük, a most nyilvántartásba vett német listán 28, a roma listán 3, a horvát, a lengyel és ukrán listán 6-6, a szlovák és a szerb listán 5-5 jelölt szerepel. A nemzetiségi szószóló a nemzetiségi listán első helyen szereplő jelölt lesz.

Az országos listát állító nemzetiségi önkormányzatok akkor küldhetnek - szavazati joggal nem rendelkező - szószólót az Országgyűlésbe, ha nem tudtak kedvezményes képviselői mandátumot szerezni. Kedvezményes mandátumot akkor kaphat egy nemzetiség, ha sikerül összegyűjtenie a pártok mandátumszerzéséhez szükséges szavazatok negyedét.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok március 6-ig gyűjthetnek aláírást, addig jelenthetik be országos listájukat az NVB-nél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!