Választás 2018 - Valamennyi választókerületben kijelölték a szavazókört, amelynek az urnáit nem bontják fel a szavazás éjszakáján

Választás 2018, 2018.03.18

Az ország mind a 106 egyéni választókerületében kijelölték azt a szavazókört a választási bizottságok, amelynek urnáit nem bontják fel az április 8-ai szavazás estéjén. Ezek a szavazókörök fogadják majd az átjelentkezéssel, illetve a külképviseleteken voksolók szavazatait.

Amikor április 8-án este 7 óra után lezárják a szavazást és bezár a 10 286 szavazókör, 10 180 szavazókörben felbontják az urnákat, és elkezdik összeszámolni a voksokat, ezek alapján közli a Nemzeti Választási Iroda a választás előzetes eredményét még a szavazás estéjén.

A kijelölt 106 szavazókörben azonban a szavazatszámláló bizottságok a szavazás végén lezárják az urnákat úgy, hogy azokba ne lehessen szavazólapot elhelyezni vagy azokból szavazólapot elvenni. A 106 választókerületben ezeket az urnákat az országgyűlési egyéni választókerületi választási iroda vezetője elzárja. Ezek az urnák arra "várnak", hogy hazaérkezzenek a külképviseleteken leadott szavazatok, illetve megérkezzenek a választókerületbe az átjelentkezéssel (de az adott választókerület jelöltjeire) leadott szavazatok.

Ezek az "utazó" szavazatok a külképviseletekről, illetve az átjelentkezéssel szavazók voksolására kijelölt 106 egyéni választókerületből előbb a Nemzeti Választási Irodához érkeznek. Az NVI-nél szortírozzák választókerületenként az "utazó szavazatokat", és eljuttatják azokat a szavazó lakóhelye szerinti választási irodákhoz.

A választási irodák vezetői ezeket az "utazó szavazatokat" tartalmazó csomagokat legkésőbb a szavazás utáni 6. napon átadják a voksok összeszámlálására kijelölt szavazókörök szavazatszámláló bizottsági elnökének.

A szavazás napján lezárt urnákat ezt követően lehet csak kibontani, a külképviseleteken leadott és átjelentkezős szavazatokat bele kell keverni a szavazókörben leadott szavazatokhoz és ekkor lehet megkezdeni a voksok összeszámlálását.

A szavazatszámláló bizottság csak ez után állapíthatja meg a szavazás szavazóköri eredményét, és ennek alapján az egyéni választókerületi választási bizottság a voksolás választókerületi eredményét.

A választási eljárásról szóló törvény szerint ezeket a külképviseleteken leadott és átjelentkező szavazatokat fogadó szavazóköröket a szavazást megelőző 8. napig kell kijelölni, azonban ez mostanra már minden választókerületben megtörtént.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!