Választás 2022 - Átvették megbízólevelüket a listán megválasztott országgyűlési képviselők

Választás 2022, 2022.04.20

Átvették megbízóleveleiket az április 3-i országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselők, valamint a nemzetiségi szószólók szerdán az Országházban.

Listás mandátumot szerzett országgyűlési képviselők megbízólevelének ünnepélyes átadása A megbízólevelek átadása előtt az Országház Kupolatermében Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke kiemelte: az NVB a törvényes határidőnél jóval hamarabb, április 14-re megállapította a választás eredményét, ez két nappal később, a Kúria döntése nyomán jogerőre is emelkedett.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke köszöntőjében azt emelte ki: noha a koronavírus-világjárvány és az orosz-ukrán háború miatt "intenzív időket" élünk, országszerte rendben zajlott le a választás és az azzal egy időben tartott népszavazás, az adatokat pedig gördülékenyen dolgozták fel az illetékes szervek.

A megbízóleveleket Téglási András és Nagy Attila elsőként a Fidesz-KDNP közös listáját vezető Orbán Viktornak adta át.

Az országgyűlési választás múlt szombaton jogerőre emelkedett hivatalos végeredménye szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség 48, a hatpárti (a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által alkotott) összefogás 38, míg a Mi Hazánk Mozgalom 6 listás mandátumot szerzett.

A Fidesz-KDNP frakciószövetség listáján szereplők közül Gál Kinga (Fidesz) nem vette át mandátumát, Halász János (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) később veszi át megbízólevelét.

Az ellenzéki összefogás listájáról nem vette fel szerdán mandátumát Márki-Zay Péter (Párbeszéd), Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (Párbeszéd), Jakab Péter (Jobbik), Gyurcsány Ferenc (DK), valamint a Jobbik további nyolc politikusa: Z. Kárpát Dániel, Brenner Koloman, Lukács László György, Sas Zoltán, Varga Ferenc, Bencze János, Balassa Péter, Szabó Hajnalka.

Vadai Ágnes, Gy. Németh Erzsébet, Sebián-Petrovszki László, Varga Zoltán, Gréczi Zsolt, Kálmán Olga, Dávid Ferenc, Kordás László, Komáromi Zoltán (valamennyien DK) jelezte, később veszik át megbízólevelüket.

Nem vette át mandátumát a Mi Hazánk listavezetője, Toroczkai László sem az ünnepségen.

Az április választás eredményeként a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata részéről Ritter Imre kedvezményes mandátumra lett jogosult, ő - a 11 nemzetiségi szószólóhoz hasonlóan - átvette az ünnepségen a megbízólevelét.

Az áprilisi országgyűlési választáson az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező választók egyéni választókerületük jelöltjére, valamint pártlistákra (illetve a nemzetiségi választók a nemzetiségi listákra) szavazhattak. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők pártlistákra szavazhattak levélben.

Az országos listáról kiadható mandátumok meghatározásánál az országos listákra leadott voksokat és az egyéni választókerületekben nem hasznosuló, úgynevezett töredékszavazatokat vették figyelembe. Töredékszavazatnak számított az olyan voks, amelyet az egyéni választókerületben olyan jelöltre adtak le, aki végül nem szerzett mandátumot egyéni választókerületben; továbbá ennek minősült még a győztes jelölt minden olyan szavazata is, amely már nem szükséges a mandátum megszerzéséhez, vagyis a második legtöbb szavazatot elérő jelölt eggyel növelt szavazatainak kivonása után fennmaradó szavazatszám.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Listás mandátumot szerzett országgyűlési képviselők megbízólevelének ünnepélyes átadása Listás mandátumot szerzett országgyűlési képviselők megbízólevelének ünnepélyes átadása Listás mandátumot szerzett országgyűlési képviselők megbízólevelének ünnepélyes átadása
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!