Választás 2022 - Bejelentette országos listáját az ellenzéki választási szövetség

Választás 2022, 2022.02.25

Bejelentette az április 3-ai parlamenti választásra országos listáját az ellenzéki választási szövetség - derül ki a Nemzeti Választási Iroda péntek esti adataiból.

Márki-Zay Péter A www.valasztas.hu adatai szerint a parlamenti választáson közös jelölteket állító ellenzéki pártok DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd néven jelentették be a listát, amelyet Márki-Zay Péter vezet, akinek a neve alatt a Párbeszéd Magyarországért Párt neve szerepel jelölőszervezetként; őt Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (Párbeszéd), Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum), Tóth Bertalan (MSZP), Ungár Péter (LMP), Gyurcsány Ferenc (DK), Zsiga-Kárpát Dániel (Jobbik) és Vadai Ágnes (DK) követi.

Az országgyűlési képviselők választásán az a párt állíthat országos listát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben állított jelöltet; két vagy több párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthat. Az országos lista bejelentésének határideje szombat 16 óra.

Az NVB várhatóan szombati ülésén veszi nyilvántartásba a listát.

Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz legfeljebb 279, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd közös listán ennyi jelölt van.

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki.

Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületben győztes jelölt minden olyan szavazata, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez. Töredékszavazat továbbá minden olyan szavazat, amelyet olyan jelöltre adtak le az egyéni választókerületben, aki nem szerzett mandátumot.

Csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén 15 százalék.
(MTI)

Címkék

Ellenzéki összefogás Márki-Zay Péter
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!