Választás 2022 - Már csak egy hétig fogadja a hirdetések tájékoztatóit az ÁSZ

Választás 2022, 2022.04.12

Már csak egy hetük van a sajtótermékeknek, hogy megküldjék tájékoztatójukat az országgyűlési választást és népszavazást megelőző kampányidőszakban közzétett politikai hirdetések adatairól - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden az MTI-vel.

Az ÁSZ közleményében felhívta a figyelmet arra: a választási eljárásról szóló törvény szerint mindazon sajtótermékeknek, amelyek a választást, illetve népszavazást megelőző kampányidőszakban politikai hirdetést tettek közzé, a voksolást követő 15 napon belül tájékoztatniuk kell az Állami Számvevőszéket a közzétett politikai hirdetésekről. Az ÁSZ április 19-én 16 óráig fogadja a tájékoztatókat.

A tájékoztatásnak tartalmaznia kell, hogy az adott sajtótermék az egyes jelöltek és jelölőszervezetek politikai hirdetéseit kinek a megrendelésére, milyen ellenérték fejében, mely időpontban és milyen terjedelemben tette közzé.

Az országgyűlési választás előtti kampányidőszakra vonatkozó tájékoztatást elektronikus úton a [email protected] címen, postai úton a 1364 Budapest 4. Pf. 54. címen, személyesen pedig hivatali időben a Budapest, V. kerület, Apáczai Csere János utca 10. címen fogadják. A népszavazás tekintetében a tájékoztatások ugyanezen a postai címen, illetve személyesen juttathatók el az ÁSZ-hoz, elektronikus úton pedig a [email protected] e-mail-címen.

Az ÁSZ azt kérte, ha papíron küldik meg a tájékoztatót, a sajtótermékek egyértelműen jelöljék meg, hogy a 2022-es választásra vagy a népszavazásra vonatkozik-e.

Tudatták, hogy a számvevőszék a sajtótermékek által megküldött a kampányidőszakban közzétett politikai hirdetések tájékoztatóit ellenőrzés és változtatás nélkül teszi közzé, így azok tartalmáért felelősséget nem vállal.

A törvény szerint a kampányidőszakban politikai hirdetést csak az a sajtótermék tehet közzé, amely az adott választás kitűzését követő öt munkanapon belül hirdetési árjegyzékét az ÁSZ-nak megküldte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!