Vb-2018 - Továbbra is népszerű a szurkolói zóna

Vb-2018, 2018.06.17

Több mint 200 ezer szurkoló férne be egyszerre az oroszországi labdarúgó-világbajnokság rendező városaiban kialakított szurkolói zónákba.

A legnagyobbakban, a moszkvaiban, a kazanyiban és a rosztoviban 25 ezer drukker kísérheti figyelemmel egyidejűleg a mérkőzéseket és az egyéb programokat, míg Szamarában és Szaranszkban 20 ezer, Jekatyerinburgban 17 ezer, Kalinyingrádban, Nyizsnyij Novgorodban, Szentpéterváron és Volgogradban 15 ezer, Szocsiban pedig 10 ezer szurkoló vehet egyszerre rész az úgynevezett Fan Festen.

A nemzetközi szövetség (FIFA) 2002-ben a dél-koreai, japán közös rendezésű vb-n figyelt fel arra, hogy igény mutatkozik a közös szurkolásra, mivel a futballrajongók a két ázsiai országban - talán földrajzi okok, talán a magas jegyárak miatt - több helyszínen összegyűltek a stadionokon kívül. Ezek a spontán kezdeményezések jelezték, hogy a drukkerek családtagjaik, barátaik társaságában, nagyobb közösségekben egyfajta kulturális eseményként szeretnék megélni a világbajnokság történéseit. Az együttlét többről szólt, mint magáról az adott mérkőzés közös megnézéséről.

A FIFA Fan Fest a 2006-os németországi vb-től kezdve a hivatalos program részévé vált, így 2010-ben a Dél-afrikai Köztársaságban, majd a 2014-es brazíliai vb-n is szurkolói zónákat alakítottak ki. Az elmúlt három vb-n összesen csaknem 30 millió szurkoló látogatott ki ezekbe a zónákba a FIFA összesítése szerint.

A moszkvai Fan Fest helyszíne a Lomonoszov Egyetem (Moszkvai Állami Egyetem) Veréb-hegyen (Vorobjovi Gori) lévő hatalmas központi épülete előtti tér. Az alsó főbejárat előtti kilátóteraszról éppen rálátni a Moszkva folyó túlsó partján, pár száz méterre lévő Luzsnyiki Stadionra, a világbajnokság központi helyszínére. A területet az 1953-ban átadott, 240 méter magas, 36 emeletes monumentális egyetemépület uralja, előtte, de azért tisztes távolságban építették fel a szurkolói zónát, amelyben megtalálhatók a szokásos "tartozékok", nagy kivetítők, étkezők, lehetőség van labdarúgáshoz kötődő játékok kipróbálására, illetve rögtön az alsó bejárattal szemben ott áll egy hivatalos szurkolói bolt a résztvevő csapatok mezeivel és egyéb kiegészítőkkel.

Vasárnap kora délután, a Mexikó-Németország mérkőzés előtt még nem volt nagy a tömeg, pár ezren lehettek a területen, de az idő haladtával folyamatosan érkeztek nagy számban a különböző mezbe öltözött szurkolók, illetve még többen hazai érdeklődők, akik a hét zárónapjának estéjét a futball közös ünneplésével tervezik eltölteni.

Az oroszországi világbajnokság Fan Fest programjának két nagykövete Alakszandr Kerzsakov, az orosz válogatott és az orosz bajnokság legeredményesebb gólszerzője, valamint a francia nemzeti csapattal 1998-ban világ-, 2000-ben Európa-bajnok Marcel Desailly. Feladatuk, hogy a szurkolói zónákban népszerűsítsék a világbajnokságot, és személyes megjelenésükkel, közreműködésükkel motiválják a szurkolókat.

"A szurkolói zónákban a drukkerek különleges és biztonságos helyszíneken jöhetnek össze, ahol átélhetik a világbajnokság különleges atmoszféráját. Kifejezhetik örömüket, bánatukat, és különböző kultúrákból, országokból érkező emberekkel találkozhatnak" - fogalmazta meg a Fan Fest lényegét még a vb előtt Desailly, hozzátéve, hogy az élményekben való osztozás nagyon fontos, akárcsak a közös szurkolás.

Kerzsakov nagy megtiszteltetésnek nevezte a felkérést és kinevezésekor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a szurkolói zónák programjai nagy mértékben járulnak hozzá a szurkolói élmények gazdagításához.

"Mind a tizenegy városnak lehetősége lesz arra, hogy az ingyenesen látogatható Fan Festeken ízelítőt adjon az orosz kultúrából és megmutassa az orosz vendégszeretetet" - tette hozzá.

A két nagykövet vasárnap éppen Moszkvában szurkol együtt a fesztiválozókkal, és a továbbiakban felbukkan még majd Kazanyban, Szentpéterváron, Szocsiban, Nyizsnyij Novgorodban, végül pedig Szamarában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!