Webrádió Klub
A szegedi fociról csetelünk
ImageA szegedi fociról beszélgettünk élõben a Webrádió cset csatornáján Kõvári Árpáddal, a Focisulit mûködtetõ, Tisza Volán SC elnökével és a szorkolókkal, sportbarátokkal..
A Pick Szeged vezetõivel cseteltünk
Nagyutazók a Webrádión
Cseteljen a kosaras lányokkal!
Janics Natasa is szóbakerült
Márc 15: mindenki mondjon le, és kérjen bocsánatot
Magazin
Jegyzet
Jön a tavasz
Autók
Bemutatta a BMW az elsõ elektromos meghajtású modelljét
Programajánló
J�nius 2024
H K S C P S V
27282930311 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Ebben a h�napban
Hírfolyam
14:42 
Csongrád megyében is támogatják a Mintamenza program terjedését
14:41 
Ukrán válság - Az oroszok hajók elsüllyesztésével foglyul ejtették az ukrán flotta egy részét
14:40 
Ukrán válság - Orosz lap: Viktor Janukovicsot állítólag infarktussal kórházban kezelik
14:38 
Versenyuszoda épül Gödöllõn
14:36 
Ukrán válság - Magyar katona vezeti az EBESZ katonai megfigyelõit
13:44 
Diszkótragédia - Fenntartotta a korábbi jogerõs ítéletet a Kúria a West Balkán-ügyben
Szeged
Szegedi hírek
Bõrgyógyászati távkonzultációs rendszert fejlesztettek Szegeden
Pingvinfiókák születtek a Szegedi Vadasparkban
Színházi világnapi programok Szegeden
Választás 2014 – Bajnai: áprilisban hosszú távra eldõl, az ország merre halad tovább
FIGYELEM! MENETREND MÓDOSÍTÁS!
Magazin
Uccai dumák
Az ítélet rád méretett
Játék
Kivirágzás vezényszóra
Autók
Bugatti EB110 SS gumifüstölés
Gyüjtemény
WebKozmo
Piczil Márta: Nem véletlen az õsi szereposztás
Veresné Novák Katalin: Kellenek a nõk a közéletbe
Relax
Vidám képek
A hõskor hõsei 2
Webrádió Klub Webrádió Klub
Az egészségügy a téma
Munkatársunktól   2006 December 07, Thursday  

A Webrádió Klubjában a kórház-klinika összevonás volt a téma élõben. Vendégeink a téma szakértõi voltak dr. Ványai Éva, dr. Mikó Tivadar és dr. Bánfalvi Attila.
  Hozzszlsok Nyomtat E-mail PDF

dr. Mikó Tivadar
11:25:33: Mit ért "felsõ szint" alatt? És mi lenne az "alsó szint"?

 

dr. Bánfalvi Attila
11:25:47: A korházban az elbocsátásoktól sokan félnek, többen tervezik a külföldi munkavállalást. Biztosat nem tudunk. Info nincs.

dr. Bánfalvi Attila
11:26:56: A korházunk városi korház, csak a vonzáskörzet ellátást biztosítja. A klinika regionális tercier központ./ált. iskola - egyetem/

dr. Mikó Tivadar
11:27:13: Az, hogy a kórház mekkora ágyszámmal csatlakozik majd a klinikához, regionális egyeztetés, illetve kormányszint

Webrádió Gróf Róza
11:27:15: Sokan érdeklõdnek, de próbálok haladni a magam kérdéseivel. Mibõl tervezi a Tud.Egy. a fejlesztéseket, amivel az összevonás jár?

dr. Mikó Tivadar
11:27:33: döntés kérdése, természetesen közben igyekszünk gyakorolni a helyi érdekérvényesítést..

[petervari] 11:27:51: Azt gondolom sokkal inkább feladatokban kell gondolkodniuk, mintsem ágylábakban. A kórházi ellátáson kívül van a tömegellátás, a rendelõintézeti szint. A klinikai mentalitással majd lehet tömegrendelést folytatni? Ezért is kérdeztem a bizottsági véleményt. De Mikó Prof válaszát is várnám.

dr. Mikó Tivadar
11:31:24: Az átszervezés elsõ lépésére csaknem 150 millió forintot nyert el pályázaton a három intézmény. Természetesen folyamatosan nyílnak meg újabb pályázati lehetõségek.

dr. Bánfalvi Attila
11:31:34: A klinikai területen gondolom a tömeges járóbeteg ellátás nem lehetséges. Nem a mentalitással van gond ,hanem a helyiségekkel.

[petervari] 11:32:14: De hiszen van egy új rendelõintézet a Tisza L krt 97-ben.

dr. Mikó Tivadar
11:32:20: A klinikákon eddig is folyt "tömegellátás", és az integráció egyik célja a párhuzamosan zajló ellátások ésszerûsítése.

[petervari] 11:32:54: Azt tetszik tudni, hogy a rendelõintézetben közel 1 milliós az évi esetszám?

dr. Bánfalvi Attila
11:33:02: Úgy tudjuk a ennek a pénznek a többszöröse lett pályázva, hiszen csak így biztosítható az ígért magasabb színvonalú ellátás.

Webrádió Gróf Róza
11:33:18: Úgy vélem, ez az összeg még mindig igen kevés. De továbbra is érdekelne az elbocsátások-átvételek kérdése, ki vállalja magára? Aztán a klinikai-kórházi átszervezésekrõl is kellene szót ejteni.

dr. Mikó Tivadar
11:35:01: A klinikákon évente messze több mint félmillió járóbeteg fordul meg, és a járóbeteg-ellátáshoz csatlakozó diagnosztikai események száma milliós nagyságrendû. Tehát vannak halvány tapasztalataink a tömegellátásban...

dr. Bánfalvi Attila
11:36:26: A klinikai tömegellátás mibõl eredhet? Én úgy tudom a szegedi betegek ellátásának feladata a kórházi, a regionális feladat a klinikáé.


[petervari] 11:36:54: Akkor ennek örülhetünk, mert nem lehet fennakadás majd. Mert az nagyon szerencsétlen helyzet lenne, ha a lakosságnak keserû tapasztalatai származnának az összevonásból.

dr. Bánfalvi Attila
11:37:39: Hogyan várható minõségi ellátás ha a 2 ágyas kórteremböl 3-4 ágyas a 4 ágyasból 6 ágyas lesz, és a kiszolgáló helységet nem változnak.

dr. Mikó Tivadar
11:38:16: A pályázott összeg valóban magasabb volt. A pályázatokban meglehetõs tapasztalatom van, (eddigi pályázati eredményességem 10 milliárd fölött van), de még soha 
nem esett meg velem, hogy annyit nyertem volna, amennyire pályáztam. A pályázatoknak már csak ez a rendje.

Webrádió Gróf Róza
11:39:11: Tudomásunk szerint, a trauma., a pszichiátriák, és a nõgyógyászatok az érintett átszervezendõ osztályok. Túl azon, hogy a II. Kórház felújítása milliókért nemrégiben megtörtént, tény az, hogy a klinikai Pszich. orvosai nem költöznének a kórházba és a korházi pszich. "bezárásával" olyan terület kerül veszélybe mint pl. az addiktológia.

dr. Mikó Tivadar
11:39:48: Bánfalvi Attila kórtermi ágyszámokról tett megjegyzését a rémhír kategóriába utalom. Honnan jutott ez eszébe?

dr. Bánfalvi Attila
11:39:54: Van-e válságterv arra az esetre, ha az összevonás katasztrófába torkollik? Lehet -e visszaút,  hiszen az épületek eladásra kerülnek.

[petervari] 11:40:05: És mi lesz az ápolásigényû ellátási feladatokkal, ahol a törõdés lenne a lényeges, nem a diagnosztika?

dr. Mikó Tivadar
11:41:13: A felújított kórházi kapacitásokat természetesen rendeltetésszer

 

dr. Bánfalvi Attila
11:41:21: A klinikákon az ágykihasználás gondolom teljes, bõvités nélkül a korházban eddig ellátott betegek hol kerülnek ellátásra.?

dr. Ványai Éva
11:41:27: Üdvözlök mindenkit, sajnos technikai okok miatt csak most tudok bekapcsolódni a beszélgetésbe.

[petervari] 11:41:30: Kérdezem is mindjárt Ványai Évát, hogy ítéli meg az ellátásbiztonságot az összevonások kapcsán, elvégre õ képviseli a lakosságot a meghívottak között.

dr. Mikó Tivadar
11:43:49: úen fogjuk hasznosítani az egységes szegedi betegellátásban. A költözés kapcsán senki nem a készülõdést, hanem az annak révén elért állapotot élvezi. Az egyes szakterületek vezetõi megkezdték az egyeztetést az integrációról, a konkrét összevonásokról, a lehetõ legnagyobb konszenzussal, az egyes szakmák vezetõi - kórházi, klinikai és rendelõintézeti szinten - tesznek javaslatot.

Webrádió Gróf Róza
11:44:24: E-mailben érkezett kérdés Miért a nem nyereséges osztályok ágylétszámát csökkentik? Ilyen pl. a pszichiátria. Konkrétan mire számíthatnak az ott dolgozók?

dr. Ványai Éva
11:44:30: Az a célunk, hogy az összevonással az ellátás biztonsága és színvonala növekedjék a jelenlegi állapothoz képest. A párhuzamosságok megszüntetésével gazdaságosabb, hatékonyabb szakellátási rendszer kialakítását várjuk.  Erre garancia, hogy a komplex szakmai struktúra kialakítását az egyetem tanszékvezetõ tanárai a kórházi fõorvosokkal egyeztetve fogják meghatározni.

[Társalgó]: drkanyo 11:45:16 -kor belépett

dr. Bánfalvi Attila
11:46:16: A korházban nem tudunk osztvez. szintû integrációs megbeszélésekröl.

dr. Ványai Éva
11:48:17: Az, hogy melyik osztály ágylétszámát milyen mértékben csökkentik, illetve, hogy mi lesz a dolgozók sorsa, szakértõi egyeztetések után derül ki. Ez jövõ év januárra várható. Jelenleg több szakértõi munkabizottság dolgozik az ingatlanvagyon felmérésén, a feladatátadási szerzõdésen, a létszám bérügyeken, az informatikai feladatok és a minõségbiztosítás feltételein, a gazdasági helyzet áttekintésén, a szakmai struktúra jövõbeli kialakításán.

dr. Bánfalvi Attila
11:48:19: Mi a gond az önkormányzatnak a gazdaságossággal hiszen pénzt nem ad a kórháznak, az magát látja el az oep pénzböl

dr. Mikó Tivadar
11:48:29: Az egyeztetések néhány diszciplinában már megtörténtek, tehát a többi is napok kérdése.

dr. Ványai Éva
11:49:11: Március elseje az integráció tervezett idõpontja.

 

Webrádió Gróf Róza
11:49:39: Sajnos, azt kell mondanom, túl közeli az átszervezés ahhoz, hogy az érintett osztályok, dolgozók megemésszék ezt a hivatalosan hangzó közlést. Legyünk tárgyszerûek: milyen osztályokat érinthet "bezárás" mely orvosi szakterületek szorulnak háttérbe és mi lesz az eltávozásra számító orvosokkal, ápolókkal?

dr. Bánfalvi Attila
11:50:01: A szakértõ bizottságokban van-e kórházi oszt. vezetõ, és kik azok, mivel a kórházi osztályokon a dolgozok nem tudnak semmit.

dr. Mikó Tivadar
11:50:13: Engedje meg, hogy pontosítsak: március 1-je a jogi értelemben vett integráció idõpontja, a struktúraátalakítás sokkal hosszabb idõt vesz igénye.

dr. Ványai Éva
11:51:11: Köszönöm a pontosítást Miko úrnak, valóban ez a menetrend várható.

[petervari] 11:51:25: Tehát cél, hogy javuljon az ellátás biztonsága. Azt lehet tudni, hogy ki felel majd a lakosságnak az eredményekért? Ha jó eredmények lesznek, ez nem lesz majd kérdés. Ha döcögõs lesz a dolog, az egyetemi professzorok számon kérhetõk lesznek? Õket jelölte meg a Polgármester úr felelõsökként.

dr. Bánfalvi Attila
11:51:37: A jogi értelem mit jelent a jelen esetben.

 

dr. Bánfalvi Attila
11:53:16: Az elkükdött dolgozok elhelyezkedése bizonytalan ,hiszem a megyében nem nagyon lesz hely,mivel a bizonytalan a hvhelyi és a makói kózház helyzete is.

Webrádió Gróf Róza
11:53:19: Tecnikai kérdés: meghosszabbíthatjuk a beszélgetést 15 perccel?

 

dr. Bánfalvi Attila
11:53:30: igen

 

dr. Ványai Éva
11:53:54: Az egészségügyi bizottság az írásbeli elõterjesztlést követõen (melyet az egyetem és a kórház vezetése irodánk közremûködésével készít) tárgyal a szakellátás integrációjáról. Az elõterjesztés a fent említett szakértõi munkabizottságok megállapításain fog alapulni.

dr. Mikó Tivadar
11:54:20: Egyetlen szakterületet sem szorítunk háttérbe, bezárás szóba sem jön.

dr. Bánfalvi Attila
11:54:35: Mi a sürgetõ a jelen helyzetben .és miért nem lehet mindent pontosan kidolgozni és utána végrehajtani az integrációt.?

dr. Mikó Tivadar
11:56:38: Az önkormányzati törvény szerint az ellátási felelõsség a helyhatóságoké, ebben az esetben az ellátást a klinikai központ fogja nyújtani.

dr. Ványai Éva
11:57:04: Jogi értelemben az integráció azt jelenti, hogy az egyetem fogja mûködtetni az eddig a városhoz tartozó szakellátó intézményeket jogutódlással. Ehhez átadjuk az ingóvagyont, az ingatlanokat pedig használatra bocsátjuk. A dolgozók közalkalmazotti státusza megmarad.

[petervari] 11:57:16: Ványai Éva utóbbi mondatát úgy kell értenünk, hogy az összevonás felelõse a bizottság lesz?



Hozz�sz�l�sok Kedves Olvas�! Jelentkezzen be �s akkor hozz�sz�lhat a t�m�hoz!



Webradio.hu - Szegedi, orsz�gos �s sport h�rek a nap 24 �r�j�ban!:Hírek arrow Szines



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player