Turizmus

Buszmenetrend 2024.

hirdetés

Facebook

ÖKK Fehérvár Spotify

Projektek

hirdetés

Ügyintézés

Önkormányzat

Közélet

  1. 34 éve Fehérvár szolgálatában

    Nemrégiben rendezték a Tele értékekkel – Székesfehérvár szolgálatában című konferenciát a Városházán, ahol három, az idei évben 15 éves fennállását ünneplő önkormányzati szolgáltató cég, a Városgondnokság, a Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. és a Székesfehérvári Turisztikai Kft. mutatta be tevékenységét. A konferencia keretében elismeréseket adtak át azoknak kollégáknak, akik több évtizedes munkájukkal szolgálták Székesfehérvár közösségét.

    2024.05.30.
  2. Alkotókat segítenek

    Megkezdte munkáját a Lánczos Kornél – Szekfű Gyula Ösztöndíj Közalapítvány megújult kuratóriuma. Az év első megbeszélésén közösen ültek asztalhoz a régi és az új testület tagjai, hogy az elmúlt évtizedek tapasztalatát átbeszélve, új lendülettel folytassák a munkát. Az ösztöndíj programra 23 pályázat érkezett idén. A legjobbnak ítélt alkotások támogatására összesen ötmillió forintot biztosít a város.

    2024.05.30.
  3. Emlékdíj Varga Gábornak

    A Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek Országos Találkozóján Zöld Civil Emlékdíjban részesült Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület 2023-ban elhunyt elnöke.

    2024.05.29.
  4. Átadták a körforgalmat

    Elkészült a Pozsonyi-Zsolnai úti körforgalom. A beruházás mintegy 35 millió forintos önkormányzati forrásból valósult meg.

    2024.05.30.
  5. Elkészült a Rácbánya Tanösvény

    Elkészült a Rácbánya Tanösvény az Apatini utcában. A beruházásról sajtónyilvános séta keretében adtak tájékoztatást.

    2024.05.30.

Sport

  1. Kategóriagyőztes lett Székesfehérvár

    Kategóriagyőzelemmel zárult Székesfehérvár számára a Kihívás Napja 2024-es programja. A város a 70 ezer fő feletti lélekszámú települések között végzett az első helyen, míg a Németh László Általános Iskola a tanintézmények versenyében lett dobogós. Köszönet minden, a közösségi sportolásba bekapcsolódott gyermeknek és felnőttnek!

    2024.05.30.
  2. Sporttudományok Fehérváron

    A háromnapos XXI. Országos Sporttudományi Kongresszus előtt írt alá együttműködési megállapodást az Óbudai Egyetem és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem. A következő három napban a résztvevők 155 előadást hallhatnak a sporttudományok témájában. A rendezvényhez kapcsolódóan Székesfehérvárra érkezett az országjáró szűrőkamion is, ahol számos vizsgálatot és mérést elvégeztethettek az érdeklődők.

    2024.05.29.
  3. Kihívás Napja 2024.

    Május 29-én, szerdán újra megrendezik a Kihívás Napját, ami hagyományosan már éjféltől egészen késő estig nyújt változatos sportlehetőségeket a mozogni vágyóknak. A sportszerető közönségnek többek között lesz lehetősége labdajátékok űzésére, aquafitnessre, valamint minden korosztályt megszólító tornák kipróbálására. Éjfélkor a Bregyóban tornával kezdődtek a Kihívás napi programok Fehérváron.

    2024.05.28.
  4. Sport és tudomány három napon át

    Országos Sporttudományi Kongresszusnak ad otthont Székesfehérvár. A háromnapos találkozón a hazai sport jövőjét meghatározó tudományos kérdéseket vitatják meg a területen dolgozó szakemberek.

    2024.05.29.
  5. Búcsú a Mancz focitól

    Elbúcsúzott a Mancz utcai betonpályától a hagyományos futballtalálkozó közössége. A pálya helyén rövidesen egy parkoló, illetve egy gyerekeknek szánt KRESZ pálya épül.

    2024.05.27.

Városfejlesztés

  1. Tanösvény a Rácbányában

    Tematikus tanösvényt alakítottak ki a Rácbányában, ami a Velencei-hegység legnyugatibb látható része. A terület geológiai érdekességei mellett a Rácbánya növény- és állatvilágát is bemutatják úgy, hogy a tanösvény alkalmas környezetismeret, természetismeret és földrajz órák megtartására is. A Rácbánya 2012 óta természeti emlék besorolású területe Székesfehérvárnak.

    2024.05.30.
  2. Elkészült a körforgalom

    Elkészült a végleges körforgalom a Pozsonyi út – Zsolnai út – Pöstyéni utca kereszteződésben. Mostantól a minden irányban kialakított, akadálymentes gyalogos-átkelőhelyeknek köszönhetően biztonságosan lehet átkelni az utcák között – hangzott el a csütörtöki műszaki átadáson, amelyen jelen volt Östör Annamária önkormányzati képviselő is.

    2024.05.30.
  3. Zöld bajnok Fehérvár!

    A lakossági LED-csereprogram legjobbjai között szerepelt Székesfehérvár. A CYEB Kft. által két évvel ezelőtt indított, a lakossági energiamegtakarítást segítő ingyenes programhoz Székesfehérvár Önkormányzata is sikeresen csatlakozott.

    2024.05.29.
  4. Városfejlesztés a levegőből

    Januárban látott napvilágot A jövő települései Magyarországon című tanulmány az Egyensúly Intézet jóvoltából, mely a vármegyeszékhelyek fejlettségét vizsgálva Székesfehérvárt az első helyre sorolta. Cikkünkben egyetlen városrész fejlődését mutatjuk meg a 2011 februárjában és 2024 áprilisban készült légi fotókkal: a Budai út és az M7-es közötti területet, az Alba Ipari Zónát, ahol pár év alatt egy új gazdasági erőcentrum jött létre cégek százaival, munkahelyek ezreivel.

    2024.05.24.
  5. Egyedülálló energetikai fejlesztés

    Országosan is egyedülálló szintű energetikai fejlesztést hajtottak végre az Alba Regia Sportcsarnokban. A Gáz utcai csarnok tetejére olyan napelemrendszert telepítettek, amely nem csak energiát képes termelni, hanem akár későbbi felhasználásra is képes elraktározni azt. A módszerrel jelentős üzemeltetési költségcsökkentés érhető el a létesítményben. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtök délután.

    2024.05.23.

Gazdaság

  1. Szavazzon a fehérvári hotelre!

    A székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotelt jelölték a szakma egyik legnagyobb elismerésére, a Business Excellence díjra a „legjobb vidéki business hotel” kategóriában. A hotelre a fehérváriak is szavazhatnak a https://business-excellence.hu/kozonsegszavazas/ oldalon.

    2024.05.29.
  2. Vállalkozni Fejér megyében

    Május 30-án 17 órától kerül sor a Fejér Vármegyei FIVOSZ rendezvényére. Az esemény remek lehetőséget biztosít a kapcsolatépítésre, az új üzleti trendek megismerésére és a tapasztalatcserére.

    2024.05.29.
  3. Fókuszban a KKV versenyképesség

    2024-ben ismét vármegyeszékhelyekre látogat a Portfolio ingyenes konferenciasorozata. Június 4-én Székesfehérváron várják a látogatókat. Mint írják rendkívül fontos szerepet töltenek be az ország vérkeringésében a nagyvárosok, mint gazdasági és innovációs központok.

    2024.05.29.
  4. GISopen konferencia

    Ünnepélyes keretek között nyitották meg szerdán a térinformatikusok, földügyi és ingatlanügyi szakemberek országos szakmai találkozóját a GISopen-t, amely éves rendszerességgel a geodéta és földmérő élet aktualitásaira fókuszál. A hazai konferenciák közül a székesfehérvári az egyik legnépszerűbb szakmai összejövetel az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet szervezésében.

    2024.05.22.
  5. 30 éve Fehérváron

    Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben érkezett a városba az Emerson globális technológiai és szoftver vállalat azzal a céllal, hogy kibővítse gyártókapacitását a régióban. A kerek évforduló alkalmából az Emerson telephelyén köszöntötték a vállalat dolgozóit, valamint avattak fel a főbejárat előtt egy erre az alkalomra készült alkotást.

    2024.05.15.

Fehérvári színes

  1. Családi nap Palotavárosban

    A Palotavárosi tavaknál folytatódik a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ városrészi piknikjeinek sora: június 1-jén, szombaton 15 órától az itteni sport- és szabadidőközpontba várják kikapcsolódásra a családokat. Exatlon-pálya, lézerharc és darts foci a füves területen, mesejáték, operettcsokor és könnyűzenei koncert a színpadon – mindenki találhat kedvére valót az ingyenes esemény kínálatában.

    2024.05.30.
  2. Borsófesztivál - még lehet jelentkezni

    Idén már a kilencedik Borsófesztivált rendezi meg a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ. A hagyományos közösségi esemény helyszíne ebben az évben is a Közösségi Központ – Feketehegy-Szárazréti Kultúrudvar, időpontja június 15., szombat. Az eseményre június 10-ig lehet jelentkezni.

    2024.05.30.
  3. Kerművészeti napok a kastélyban

    A Károlyi József Alapítvány idén május 31. és június 2. között már 20. alkalommal rendezi meg az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napokat a Fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban. Idei, kiemelt téma a füves- és sziklakertek, labirintusok és útvesztők, valamint a fenntartható fejlődés és az arborétumok. Több program várja a gyerekeket a parkban és a felújított, egykori istállóban kialakított látogatóközpontban is. 

    2024.05.30.
  4. Face and Soul Arcklinika

    Új szolgáltatással gazdagodott Székesfehérvár Belvárosa. A Face and Soul Arcklinika hivatalosan is megnyitotta kapuit a Fő utcán. A dr. Jenei András fogszakorvos és dr. Szabó Szilárd plasztikai sebész vezetésével, az orvostudomány és az esztétika találkozásából született klinika szakemberei a felmerülő problémákra komplex megoldást és élményt nyújtanak a hozzájuk fordulókhoz.

    2024.05.29.
  5. Kihívás Napja 2024.

    A Németh László Általános Iskolában játékos váltóversennyel és közös futással, a Szenior örömtáncosok maroshegyi csoportja pedig Városház téri tánccal készült a Kihívás Napjára, de a város sok-sok egyéb intézménye, egyesülete, csoportja tartott hosszabb-rövidebb sportprogramot a nemzetközi megmérettetéshez kapcsolódóan. Székesfehérvár 30 éve vesz részt a mindig május utolsó szerdáján tartott Kihívás Napján. 

    2024.05.29.

Várostörténet

  1. II. András koronázására emlékezünk

    1205. májusában két ünnepi eseménynek voltak tanúi azok, akik bebocsáttatást nyertek a Szűz Mária Bazilika falai közé. Előbb egy gyermekkirálynak, III. Lászlónak adták meg a végtisztességet, akit az Árpád-házi uralkodók közül utolsóként temettek el Székesfehérvárott. Május 29-én viszont már nem a vég, hanem az új kezdet került az érdeklődés középpontjába. Ezen a napon koronáztak királlyá egy harmincas évei elején járó fiatal férfiút, aki már nagyon várta ezt a pillanatot.

    2024.05.28.
  2. 666 éve, 1358. május 15-én kezdte el írni Fehérváron a Képes Krónika alapszövegét Kálti Márk

    Udvari pap-historikus és székesfehérvári lakos. A Szűz Mária Bazilikában teljesített szolgálatot, és itt, Magyarország ősi koronázó templomában juthatott hozzá régi gesztáinkhoz, krónikáinkhoz, továbbá más írásos forrásaihoz (oklevelek, királyok halálozási jegyzékei), amelyekből művének megírásához merített.

    2024.05.15.
  3. Az Aranybulla ünnepe

    A II. András magyar király által 1222-ben, a székesfehérvári országgyűlésen kiadott Aranybullát gyakorta hasonlítják az angolok 1215-ös Magna Cartájához. Ennek alapja az, hogy a bulla volt a magyar nemzet első alkotmányos dokumentuma, míg a Magna Carta az angolok első alkotmányos okiratának tekinthető.

    2024.04.24.
  4. Székesfehérvár a frontvonalban

    Pénteken délután nyílt meg a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Szent István Király Múzeum Székesfehérvár a frontvonalban 1944 - 1945 című közös kamara kiállítása. A tárlat több mint egy évig látogatható, keddtől vasárnapig, 10 és 18 óra között. A belépés díjtalan.

    2024.04.05.
  5. Az anyósok kedvenc leshelye

    Székesfehérvár egyes belvárosi épületeit jellegzetes sarokerkélyek díszítik, melyek nem csak mutatósak, de komoly társadalmi szerepük is volt régen. Március 30-án, szombaton 10.00 órakor indul a Tourinform Iroda által szervezett séta, melynek keretében mindent megtudhatunk a különleges balkonokról.

    2024.03.28.

Interjú

  1. Végtelen energia dalban, látványban

    Egy mesébe illő, fordulatokban gazdag életet mutat be a Nicola Tesla – Végtelen Energia látványos musicalshow, amely május 24-én, pénteken 19.30 órakor látható majd Székesfehérváron, az Alba Arénában. Az egyedi látvány- és hangzásvilág megálmodója, az előadás kreatív ötletgazdája Vona Tibor az ÖKK Podcast legfrissebb epizódjában mesél a darab születéséről.

    2024.05.05.
  2. Egyetlen győzelemre a klubtörténeti bronzéremtől

    A MÁV Előre Foxconn női röplabdacsapatát egyetlen győzelem választja el a klub történetének első bajnoki érmétől. Az utolsó összecsapás előtt a csapatkapitánnyal Pallag Ágnessel készült egy rövid interjú, arról, hogy készülnek a csütörtök esti mérkőzésre.

    2024.04.25.
  3. ÖKK Podcast Egerházi Attilával

    A Székesfehérvári Balett Színház naptára az idei évben is bővelkedik eseményekkel, legye szó a tánc világnapi fellépésről, budapesti és nemzetközi szereplésről, vagy éppen több generációt is megszólító programról.

    2024.04.15.
  4. Beszélgetés a városgondnokkal

    A Városgondnokság éves üzleti terve, az egyik legfontosabb dokumentum az önkormányzati szolgáltató cég működésével kapcsolatosan. Mik lesznek az idei évi feladatok és legfontosabb fejlesztések, mennyi pénzből gazdálkodhat, mennyi emberrel dolgozhat a Városgondnokság 2024-ben? A kérdésekre Bozai István városgondnok válaszolt.

    2024.04.06.
  5. Podcast a költségvetésről

    Óvatos optimizmussal született meg Székesfehérvár 2024-es költségvetésének tervezete, melyet február 15-én fogadott el a Közgyűlés. A város a válságkezelő esztendőket követően visszatérhet a normál működésre, a költségvetést átfogó jelleggel a stabilitás jellemzi.

    2024.02.17.

városgondnokság hibabejelentés

Eseménynaptár

2024. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


Fehérvár Magazin

Tegyünk Együtt 2030.

Nyitott tornatermek

Nyitott tornatermek

Székesfehérvári Futók Köre

Városi hírlevél feliratkozás

Vörösmarty Rádió