KarriertanĂĄcs
A tĂĄrsas vĂĄllalkozĂĄs
Amennyiben Ășgy Ă©rzed, hogy csapatban jobb eredmĂ©nyeket tudnĂĄl elĂ©rni, Ă©s a vĂĄllalkozĂĄst sikeressĂ© tĂ©telĂ©hez, partnerekre van szĂŒksĂ©ged, tĂĄrsas vĂĄllalkozĂĄst Ă©rdemes alapĂ­tanod.
Az egyéni vållalkozås
Képzések
Szakmai gyakorlatszerzés
ÖnĂ©letrajz Ă©s kisĂ©rĂ” levĂ©l
Karrier tervezés
Karrier
JAM -Az Ă©letrevalĂł tudĂĄs
Global Village Camp
Állåsszerzés
Állåskeresési stratégiåk
EUkarrier
EURODESK
ProgramajĂĄnlĂł
Mïżœjus 2024
H K S C P S V
29301 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Ebben a hïżœnapban
Állås és karrier
Állåsszerzés
Állåskeresési stratégiåk
KarriertanĂĄcs
ÖnĂ©letrajz Ă©s kisĂ©rĂ” levĂ©l
EUkarrier
PålyakezdÔknek 2.
PålyakezdÔk munkatapasztalat szerzési tåmogatåsa

KarriertanĂĄcs KarriertanĂĄcs
Beilleszkedés
MunkatĂĄrsunktĂłl   2006 March 09, Thursday  

Mikor mĂĄr megszereztĂŒk az ĂĄllĂĄst felmerĂŒlhet egy kĂ©t fontos dolog, mikor ĂĄtlĂ©pjĂŒk Ășj munkahelyĂŒnk kĂŒszöbĂ©t.
  Hozzászólások Nyomtat E-mail PDF
Amikor elĂ”ször lĂ©ped ĂĄt Ășj munkahelyed kĂŒszöbĂ©t Kis lĂ©pĂ©s az emberisĂ©gnek, de nagy lĂ©pĂ©s a munkavĂĄllalĂłnak VĂ©gre felvettek ĂĄlmaid munkahelyĂ©re, vagy vĂ©gre talĂĄltĂĄl munkĂĄt sok hĂłnapos keresgĂ©lĂ©s Ă©s sikertelen prĂłbĂĄlkozĂĄs utĂĄn. Mindegy!  Van munkĂĄd! De ezt a munkahelyet meg kell tartani, tehĂĄt a java csak most kezdĂ”dik! LĂ©gy lelkes, mĂ©g akkor is, ha az csak  kĂ©nyszervĂĄgĂĄny, ahova felvettek, mert ki tudja, hogy milyen lehetĂ”sĂ©geket rejteget az adott munkakör magĂĄban! Lehet hogy kivĂĄló  ugrĂłdeszka a "Földi Paradicsomba", ugyanakkor a jĂłl hangzĂł pozĂ­ciĂłk, ĂĄllĂĄsok Ă©s szĂ©p szakvak mögött is rejtĂ”zhet olyan munka,  ami szĂĄmodra unalmas Ă©s nem elĂ©gĂ­ti ki igĂ©nyeidet. A beilleszkedĂ©s nehĂ©zsĂ©geivel ĂĄltalĂĄban az ott dolgozĂłk is tisztĂĄban vannak, Ă©s a vĂĄllalati kultĂșra fejlettsĂ©gi szintjĂ©tĂ”l fĂŒggĂ”en  segĂ­tenek majd tĂ©ged az elsĂ” hĂłnapokban. Fejlett vĂĄllalati kultĂșrĂĄra utal, ha kĂŒlön beilleszkedĂ©si program segĂ­t ĂĄt tĂ©ged a nehĂ©z  hĂłnapokon, de ennek megjelenĂ©si formĂĄja erĂ”sen fĂŒgg az adott vĂĄllalat nagysĂĄgĂĄtĂłl Ă©s tevĂ©kenysĂ©gi körĂ©tĂ”l. (ÉrtelemszerĂ»en  mĂĄshogy kell segĂ­teni a takarĂ­tĂłnĂ”t, titkĂĄrnĂ”t, ĂŒgyintĂ©zĂ”t, vezetĂ”t...)

TényezÔk, amelyek a beilleszkedést befolyåsoljåk:

Kisebb-nagyobb konfliktusok mindenhol akadnak, Ă©s fel kell kĂ©szĂŒlnöd, hogy könnyen belecsöppenhetsz a "kinek van igaza? Kivel  vagy?" (kissĂ© ĂłvodĂĄs...) problĂ©makörbe. A legjobb, amit tehetsz, hogy kezdetben kitĂ©rĂ” vĂĄlaszokat adsz Ă©s megprĂłbĂĄlsz semleges  maradni. SokĂĄig ugyan nem hĂșzhatod az ĂĄllĂĄsfoglalĂĄst, de addig mindenesetre cĂ©lszerĂ» ezt a stratĂ©giĂĄt vĂĄlasztanod, amĂ­g kicsit  jobban megismered az embereket. PrĂłbĂĄld meg bevetni minden emberismerĂ” kĂ©pessĂ©gedet, Ă­gy gyorsan feltĂ©rkĂ©pezheted az  informĂĄlis hierarchia-rendszert. Arra kĂŒlönösen vigyĂĄzz, hogy mĂĄsrĂłl ne mondj kritikĂĄt a munkahely pletykafĂ©szkeinek! A jĂłl  tervezett munkaköröket, tisztĂĄzott hatalmi Ă©s felelĂ”ssĂ©gi viszonyokat, munkafolyamatokat nem nagyon befolyĂĄsolhatod, de e dolgok  feltĂ©rkĂ©pezĂ©sĂ©re cĂ©lszerĂ» megjegyezned: "Merj kĂ©rdezni!" A dolgozĂłk segĂ­tĂ”kĂ©szsĂ©gĂ©t szemĂ©lyes viselkedĂ©seddel,  teljesĂ­tmĂ©nyeddel jelentĂ”sen alakĂ­thatod. Aki flegmĂĄn, Ă©rdektelen, nemtörĂ”döm mĂłdon viselkedik, annak mĂ©g a legjobb szĂĄndĂ©kĂș  emberek se szĂ­vesen segĂ­tenek. Egy tolerĂĄns, nyitott, Ă©rett szemĂ©lyisĂ©gnek szĂ­vesebben segĂ­tenek, Ă©s könnyebben beilleszkedik  az, aki könnyebben lĂ©tesĂ­t kapcsolatokat. Ez nyilvĂĄnvalĂłan nem megy mindenkinek könnyedĂ©n, de egy kis bĂĄtorsĂĄggal lekĂŒzdhetĂ” a  "Jaj! Én senkit se ismerek itt!" Ă©rzĂ©s.

A munkarend, munkakörnyezet, formĂĄlis Ă©s informĂĄlis teljesĂ­tmĂ©ny- Ă©s viselkedĂ©s kritĂ©riumok szintĂ©n adott tĂ©nyezĂ”k mire odakerĂŒlsz, de a kĂ©sĂ”bbiek sorĂĄn javaslatot tehetsz a vĂĄltoztatĂĄsukra, vagy közvetlenĂŒl befolyĂĄsolhatod az informĂĄlis munkahelyi  szokĂĄsokat. Mindez csak a szemĂ©lyisĂ©gedtĂ”l fĂŒgg. Vannak örökös lĂĄzadozĂłk, de vannak olyanok is, akik mindent elfogadnak a  munka megtartĂĄsĂĄĂ©rt. TalĂĄn a közös kompromisszumkeresĂ©ssel lehet jobbĂĄ tenni a munkahellyel valĂł elĂ©gedettsĂ©get. (Mert nem  biztos, hogy elĂ©gedett a munkahelyĂ©vel az, aki nem szĂłl egy rossz szĂłt sem!) A közvetlen felettes segĂ­tĂ” magatartĂĄsa is nagyon fontos tĂ©nyezĂ”. Legjobb, ha mĂĄr az elsĂ” napon egy rövid beszĂ©lgetĂ©sben  tĂĄjĂ©koztatja az Ășj munkatĂĄrsat a teljesĂ­tmĂ©nykövetelmĂ©nyekrĂ”l, Ă©s a magatartĂĄsi normĂĄkrĂłl Ă©s minden egyĂ©b fontos tudnivalĂłrĂłl. Ha  ez nem törtĂ©nik meg, prĂłbĂĄld megkĂ©rni, hogy szakĂ­tson rĂĄd a közeljövĂ”ben egy kis idĂ”t kĂ©rdĂ©seid megvitatĂĄsĂĄra. GyĂ»jthetsz konkrĂ©t  kĂ©rdĂ©seket is, de arra vigyĂĄzz, hogy ne legyĂ©l idĂ”rablĂł, Ă©s ne ilyenekkel zaklasd, hogy hol van a bĂŒfĂ© a cĂ©g terĂŒletĂ©n. Az ilyen  alapvetĂ”, de fontos dolgokkal kapcsolatban inkĂĄbb egy szĂĄmodra szimpatikus szemĂ©lytĂ”l kĂ©rj felvilĂĄgosĂ­tĂĄst, esetleg, hogy  ebĂ©dszĂŒnetben vezessen gyorsan vĂ©gig a cĂ©g egĂ©sz terĂŒletĂ©n. Legjobb, ha a felettesed szemĂ©lyesen mutat be leendĂ” kollĂ©gĂĄidnak,  de ha elfoglaltsĂĄga miatt mindezt nem tudja megtenni, akkor se ĂŒcsörögj csendben a munkĂĄd felett, mutatkozz be, az elsĂ” pĂĄr  napban Ășgysem konkrĂ©t, nagy munkateljesĂ­tmĂ©nyt vĂĄrnak el tĂ”led (ĂĄltalĂĄban!), hanem a munkatĂĄrsak, munka megismerĂ©sĂ©t.  Ilyenkor nagy szerepe van a jĂł kommunikĂĄciĂłs kĂ©pessĂ©gnek. Ha nem mersz beszĂ©lgetĂ©st kezdemĂ©nyezni a munkahelyi  szokĂĄsokrĂłl, akkor a sajĂĄt dolgodat nehezĂ­ted meg. Aki fĂ©lĂ©nk, prĂłbĂĄlja meg legyĂ”zni a fĂ©lĂ©nksĂ©gĂ©t, mert ezzel a sajĂĄt dolgĂĄt  nehezĂ­ti meg! Akiknek könnyebben megy a beilleszkedĂ©s, azoknak pedig tanĂĄcsos a megszerzett tapasztalatokat egyeztetni a  kollĂ©gĂĄkkal, vezetĂ”vel, hogy nem Ă©rtett-e fĂ©lre vĂ©letlenĂŒl valamit.

LĂ©gy pontos! Vannak ugyan örök kĂ©sĂ©sben levĂ” emberek, de hatalmas fekete pontot szerezhet az, aki mĂĄr az elsĂ” napokban  elkĂ©sik, magyarĂĄzkodnia kell. Az ember Ă©letĂ©ben az egyik legnehezebb idĂ”szak, mikor a mĂĄr megszokottĂĄ vĂĄlt dolgok többĂ© nem jelentenek biztos tĂĄmpontot.  Ilyen stresszes környezetet teremt az elsĂ” nĂ©hĂĄny nap is az Ășj munkahelyen. A visszahĂșzĂłdĂĄs Ă©s megnyĂ­lĂĄs, a megsokszorozĂłdott  figyelem, a nĂ©ha mĂĄr görcsösen megfelelni akarĂĄs idĂ”szaka ez. Ezt van, aki pĂĄnikban tölti, Ă©s van, aki Ă©lvezi a kihĂ­vĂĄsokkal teli  napokat. AttĂłl fĂŒggetlenĂŒl, hogy melyik csoportba tartozol, szeretnĂ©nk nĂ©hĂĄny tanĂĄcsot adni arra vonatkozĂłlag, hogy hogyan lehet  ezt az idĂ”szakot valamivel könnyedebbĂ© tenni.

Nincs egy rongyom sem...

TalĂĄn az egyik legnehezebb kĂ©rdĂ©s a helyes öltözĂ©k megtalĂĄlĂĄsa. Érdemes nagyon körĂŒltekintĂ”nek lenni, mikor az utolsĂł (mĂĄr a  "boldogĂ­tĂł igen" kimondĂĄsĂĄra biztatĂł) tĂĄrgyalĂĄsra megyĂŒnk. Figyeld meg az embereket a leendĂ” munkahelyĂŒnkön! ValĂłszĂ­nĂ»leg jó  nĂ©hĂĄny leendĂ” munkatĂĄrssal talĂĄlkozhatsz, mĂ­g a fĂ”nök ajtajĂĄig eljutsz. Ha mindenki csinosan, kosztĂŒmben Ă©s öltönyben szaladgĂĄl, nem ĂĄrt neked sem elĂ”kerĂ­teni azt a darabot, melyet mĂ©g a diplomaosztĂłra szereztĂ©l be. (Egyszer mĂĄr nagyon boldognak Ă©rezted  magunkat benne, Ă©s ez az ElsĂ” Napon sem lehet rossz Ăłmen!)

EjtsĂŒnk nĂ©hĂĄny szĂłt az ĂĄpoltsĂĄgrĂłl is! A tĂșlzott extravagancia nem feltĂ©tlenĂŒl kĂ­vĂĄnatos. HölgyeknĂ©l az erĂ”s smink semmikĂ©pp nem  javallott, ahogy a "rĂĄborult az illatszerbolt" effektus sem. LegyĂŒnk visszafogottak! Urak esetĂ©n sminkrĂ”l ugyan nem beszĂ©lhetĂŒnk, de  a frissen borotvĂĄlt arc akkor is sokkal jobb benyomĂĄst jelent, mint a borostĂĄs, mĂ©g ha az utĂłbbit sok hölgy ismerĂ”se dicsĂ©rte is  elĂ”szeretettel. A borostĂĄs arc a "farmer-pĂłlĂłs" munkahelyen sem engedhetĂ” meg az elsĂ” napokban.

TalĂĄn a legfontosabb tanĂĄcs: jĂĄrjunk mindig nyitott szemmel!

Kik lesznek a közvetlen munkatĂĄrsak? A legjobb, ha ezt a kĂ©rdĂ©st mĂĄr akkor felteszed leendĂ” fĂ”nöködnek, mikor az Igen-t mĂĄr  mindketten kimondtĂĄtok. Így elkerĂŒlhetĂ” sok kellemetlensĂ©g. Nem fogsz elsĂ” nap az ajtĂłban szerencsĂ©tlenĂŒl ĂĄllni, ha legalĂĄbb egy  munkatĂĄrsaddal mĂĄr korĂĄbban sikerĂŒlt megismerkedni. Nagyon ĂŒdĂ­tĂ” Ă©rzĂ©s, mikor "biztos pontkĂ©nt" feltĂ»nik valaki az ismeretlen  arcok között, akihez fordulhatsz. És a megĂ­tĂ©lĂ©sednek is hasznĂĄlhat a többiek között, ha nem a fĂ”nök kĂ­sĂ©rget. Érdemes az elsĂ” talĂĄlkozĂĄs alkalmĂĄval is nyitott fĂŒlekkel, szemekkel jĂĄrni a tĂĄrsak között. Nem kell hozzĂĄ nagy pszicholĂłgiai Ă©rzĂ©k, hogy többĂ© - kevĂ©sbĂ© lemĂ©rd az erĂ”viszonyokat, a hierarchikus rendet Ă©s a munkahely lĂ©gkörĂ©t.

Az a bizonyos ElsĂ” Nap


AlapszabĂĄly, hogy ne kĂ©ss el, mert nagyon rossz fĂ©nyt vet rĂĄd, Ă©s esetleg megbĂ­zhatatlannak tĂ»nsz. Ne vigyĂ©l tĂșl sok dolgot  magaddal, az asztalod "belakĂĄsa" Ășgysem az elsĂ” nap feladata. Lehet persze, hogy valami szemĂ©lyes tĂĄrggyal dĂ­szĂ­ted az Ășj helyet,  de ez semmikĂ©ppen ne legyen tĂșlsĂĄgosan feltĂ»nĂ”, hivalkodĂł. Megfigyelheted mi a trend az adott munkahelyen, mĂĄsok mivel dobjĂĄk fel a helyisĂ©get. A csalĂĄdi fotĂłk elhelyezĂ©se a munkahelyi asztalon ugyan sok filmben lĂĄthatĂł jelensĂ©g, mĂ©gsem feltĂ©tlenĂŒl ajĂĄnlott,  hiszen a munkahely Ă©s a csalĂĄd kĂ©t kĂŒlönbözĂ” szfĂ©rĂĄja az ember Ă©letĂ©nek. 

EbĂ©dszĂŒnet Ă©s tĂĄrsai


Minden munkahelynek megvan a maga rendje. Az elsĂ” napon a munkatĂĄrsaktĂłl tudakold meg, melyek ezek. (Pl. ebĂ©dszĂŒnet, kijelölt  dohĂĄnyzĂłhely, munkaidĂ” kezdete Ă©s vĂ©ge stb.) Ha jĂł pontot - vagy legalĂĄbbis nem rosszat - akarsz szerezni, ajĂĄnlatos ezeket  betartani. Az ebĂ©dszĂŒnet ĂĄltalĂĄban fĂ©l Ăłra. EzĂ©rt az elsĂ” hĂ©ten mĂ©g ne ĂŒcsörögjĂŒnk az ebĂ©d utĂĄni kĂĄvĂ©nkat szĂŒrcsölgetve a bĂŒfĂ©ben  több ĂłrĂĄn ĂĄt, kivĂ©ve, ha kifejezetten a fĂ”nök hĂ­v minket kĂĄvĂ©zni.  MegĂ­tĂ©lĂ©sedet erĂ”sen befolyĂĄsolhatja, ha kĂ©sve Ă©rkezel, Ă©s minden nap korĂĄbban mĂ©sz haza, mint kĂ©ne. EzĂ©rt Ă©rkezz inkĂĄbb  munkakezdĂ©s elĂ”tt min. tĂ­z perccel. Ha ĂŒgyes vagy - esetleg nem kapsz teljesĂ­tĂ”kĂ©pessĂ©gedhez mĂ©rten elĂ©g terjedelmes munkĂĄt -  prĂłbĂĄld meg Ă©rtelmesnek lĂĄtszĂł dologgal kitölteni fennmaradĂł munkaidĂ”det. (De azĂ©rt ne passziĂĄnszozz a gĂ©pen, ha a monitor a fĂ”nök irodĂĄja felĂ© nĂ©z!)  legfontosabb kĂ©rdĂ©s: a szabadsĂĄgolĂĄs. Ám ez is a tabu tĂ©mĂĄk közĂ© tartozik egy "Ășjonc" szĂĄmĂĄra legalĂĄbb az elsĂ” hĂłnap sorĂĄn.  ElĂ”ször cĂ©lszerĂ» puhatolĂłzni a közvetlen munkatĂĄrsaktĂłl, s mikor mĂĄr felkĂ©szĂŒltnek Ă©rezed magad, nagy levegĂ”vĂ©tel utĂĄn ĂĄllj a  fĂ”nök elĂ©. JĂł, ha elĂ”re tĂĄjĂ©kozĂłdsz rĂłla, melyik idĂ”szakban tudnak nĂ©lkĂŒlözni, Ă©s akkorra tervezd a kirĂĄndulĂĄsokat.

Buli a munkatĂĄrsakkal


Az utĂłbbi Ă©vekben egyre nagyobb divat lett kĂŒlönbözĂ” esemĂ©nyek (karĂĄcsony, ĂșjĂ©v, nĂ©vnap stb.) hĂĄzon belĂŒli ĂŒnneplĂ©se, de  gyakorivĂĄ vĂĄltak a cĂ©ges bulik is. EzekbĂ”l nem ildomos kimaradni mĂ©g akkor sem, ha az asszisztens egy hĂĄrpia, Ă©s a szabadidĂ”d  nem szĂ­vesen töltöd vele. KĂ©t ĂłrĂĄt muszĂĄj kibĂ­rni! Ne vĂĄrd el, hogy dĂ­szes, nĂ©vre szĂłlĂł meghĂ­vĂłt kapj, ĂĄltalĂĄban szĂĄjrĂłl-szĂĄjra terjed  a hĂ­r. Azonban idĂ”ben Ă©rdemes rĂĄkĂ©rdezni a szokĂĄsos rĂ©szletekre (mit vigyĂ©l, miben menj, vihetsz-e magaddal valakit). BĂĄrmilyen finom is Pista bĂĄcsi bora, tarts a mĂ©rtĂ©ket az ivĂĄssal! Egy cĂ©ges buli nem megfelelĂ” hely Ă©s alkalom a lerĂ©szegedĂ©sre!

LeszĂłlĂĄs - nem kellene!


A fĂ©lreĂ©rtĂ©sek elkerĂŒlĂ©se vĂ©gett ne szĂłld le munkatĂĄrsaidat, fĂ”nöködet mĂĄsok elĂ”tt, sĂ”t tartĂłzkodj a pletykĂĄlĂĄstĂłl! Soha nem  tudhatod, ki kivel van, Ă©s ezzel nagyon megĂŒtheted a bokĂĄd!  És minden egyĂ©b jĂł tanĂĄcs: köszönj, mutatkozz be Ă©rthetĂ”en, jegyezd meg (ha nem megy, akkor Ă­rd fel) a neveket, beceneveket, tegezed vagy magĂĄzod, legfontosabb adatokat (telefonszĂĄm, irodaszĂĄm) Ă©s ne izgulj! Minden kezdet nehĂ©z, de a cĂ©g X fĂ”s alkalmazotti tĂĄborĂĄnak mĂĄr sikerĂŒlt beilleszkednie, akkor neked miĂ©rt ne sikerĂŒlne? NyĂșjtsd a maximumot Ă©s lĂ©gy illedelmes. Ha mindezeket fontolĂłra veszed, ĂŒgyeskedsz Ă©s alkalmazkodsz, mĂ©g mindig nem garantĂĄlt a siker. Sok olyan dolog lehet, mely nem  felel meg a kĂ­vĂĄnalmaidnak, de mint tudjuk, a hĂ­rhedt mondĂĄs szerint: "Vagy megszoksz, vagy megszöksz!"

Sok sikert Ă©s kitartĂĄst!

Budai JĂłzsef



ForrĂĄs:

  • Debreceni Egyetem - Pont SzolgĂĄltatĂł központ
  • Szegedi TudomĂĄnyegyetem - HallgatĂłi ÁllĂĄsközvetĂ­tĂ” Ă©s Karrier Iroda
  • Budapesti KözgazdasĂĄgtudomĂĄnyi Ă©s ÁllamigazgatĂĄsi Egyetem - Karrier Iroda
ĂĄltal kiadott KARRIER CD 2003



Hozzïżœszïżœlïżœsok Kedves Olvasïżœ! Jelentkezzen be ïżœs akkor hozzïżœszïżœlhat a tïżœmïżœhoz!



Webradio.hu - Szegedi, orszïżœgos ïżœs sport hïżœrek a nap 24 ïżœrïżœjïżœban!:HĂ­rek arrow Karrier arrow BeilleszkedĂ©s



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player