220 lakástűz volt szeptemberig Csongrád-Csanád megyében

Belföld, 2022.10.11

Idén szeptember végéig mintegy 220 lakás gyulladt ki Csongrád-Csanád megyében - tájékoztatott közleményben a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Tűz A lakástüzekben jellemzően füstmérgezést szenvedtek az emberek, mintegy 29-en, 3 emberen pedig már nem lehetett segíteni. A katasztrófavédelem adatai szeerint a legtöbb esetben idősek válnak a lakástüzek áldozatává, mire ugyanis érzékelik a tüzet, addigra már halálos mennyiségű füstöt lélegeztek be.

A lánglovagok az égő épületekből 21 embert tudtak kimenekíteni, míg a lángok megfékezése áltagosan 40 percet vett igénybe. A lakástüzek 38%-át 10 percen belül oltották el a tűzoltók.  

14 esetben a kéményben keletkezett a tűz, de gyakori volt, hogy a konyhában, a hálóban, a tárolóban vagy éppen a nappaliban csaptak fel a lángok. A legtöbb lakástűz elektromos problémára, nyílt láng használatára, a fűtés hibáira, főzésre vagy a dohányzásra vezethető vissza. Több mint 20 esetben gázpalack is nehezítette a tűzoltók munkáját.  

A katasztrófavédelem ajánlása szerint úgy járunk el a legbiztonságosabb módon, ha szakemberrel vizsgáltatjuk át a kazánt, valamint kéményseprővel a kéményt a fűtési szezon megkezdése előtt. Magánszemélyek számára ingyenes a kéményseprés, viszont a családi házakhoz előzetes időpont-egyeztetést követően megy ki a kéményseprő. Ezt a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ oldalon, vagy a 1818-as hívószámon a 9-es és 1-es menüpontot kiválasztva lehet megtenni.

Hibás vagy szabálytalan kémény működtetése esetén kéménytűz és szén-monoxid-mérgezés következhet be. Szeptember végéig 72 szén-monoxiddal összefüggő eset miatt riasztották a tűzoltóegységeket, 7 ember szenvedett szén-monoxid-mérgezést, 2-en pedig életüket vesztették a mérgező gáz miatt - olvasható a katasztrófavédelem közleményében.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!