29 országból érkeznek versenyzők a 6. Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyre

Belföld, 2022.11.24

Immár hatodik alkalommal rendezik meg november 29. és december 4. között a szegedi Reök-palotában a komolyzenei körökben világeseménynek számító Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyt.

A rangos versenyre idén 29 országból mintegy 60 versenyző érkezik, többek között Koreából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Szingapúrból, Egyiptomból, Mexikóból, Németországból, Olaszországból, Oroszországból és a szomszédos országokból. A neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri három kategóriában (U14, U19, U25) hirdet győztest.

A Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyt 2007-ben hívta életre a Gorbunova Natália, a szegedi Szimfonikus Zenekar hárfaművésze és a Király-König Péter Zeneiskola hárfatanára. A verseny mára elismert kulturális eseménnyé vált, nem csak nemzetközi szakmai körben, de a szélesebb zenekedvelő közönség körében is. Az alapító néhány barátja támogatásával olyan lehetőséget szeretett volna teremteni a tehetséges fiatalok számára, ahol nemzetközi zsűri előtt mutathatják meg tudásukat, és professzionális pályafutásukat elindító, meghatározó élményeket szerezhetnek. A művészeti vezetőséget 2019-ben Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára vette át. A versenyt háromévente rendezik meg, eddig összesen 40 különböző országból több mint 300 fiatal hárfás fordult meg Szegeden.

Az idei eseménynek a Reök-palota ad otthont november 29. és december 4. között. A hárfaverseny fővédnökségét Dr. Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, a REÖK vezető kurátora vállalta el. Védnökeink még Jakez Francois, hárfaművész, a Camac francia hárfagyártó cég vezérigazgatója, Tóth Péter zeneszerző, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánhelyettese, Kerek Ferenc, Liszt-díjas zongoraművész, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar Professor Emeritusa.

A zsűritagok között nemzetközileg elismert szólisták, kamarazenészek, zenekari muzsikusok és pedagógusok egyaránt szerepelnek. A külföldi hárfaművészeket Annie Lavoisier (Belgium), Mirjam Schröder (Ausztria), Imogen Barford (Anglia), Svetlana Paramonova (Oroszország), Salomé Mokdad
(Franciaország) és Milena Stanisic (Szerbia) képviseli. A magyar zenei életből ugyancsak jeles művészek érkeznek: Dr. Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Zeneművészeti Egyetem rektora, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, Dinyés Dániel zeneszerző, karmester, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője, Sipkay Deborah, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szóló hárfása és Monostori Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia kamarazene tanára.

A hárfaverseny nem jöhetett volna létre a Camac Harps francia hárfagyártó cég támogatása nélkül. A szervezők külön köszönetet mondanak a Szegedi Nemzeti Színháznak, a Reök-palotának, Szeged Önkormányzatának, a Victoria Music Hangszerszaküzletnek, a Király König Péter Zeneiskolának, a Szegedi Szimfonikus Zenekarnak, illetve minden további támogatónak, akik hozzájárultak a verseny megvalósításához.

Az ünnepélyes megnyitóra november 29-én 19:00-kor kerül sor Tatiana Repnikova, a 2019-es hárfaverseny legnagyobb korcsoportja első díjazottjának közreműködésével a Reök-palotában. A versenyeredményekről pedig december 4-én 18. 30-kor, a záróceremónián adnak hírt.

A teljes esemény nyilvános és ingyenes, az érdeklődőket szeretettel várják a közönség soraiba.

Részletes program: https://www.camac-harps.com/en/szeged-competition/
Honlap: www.szegedharpcompetition.com
Facebook oldal: www.facebook.com/szegedharpcompetition/

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!