A csok- és a diákhitel szabályainak módosítását sürgeti a Mi Hazánk

Belföld, 2022.07.01

A csok- és a diákhitel szabályainak módosítását sürgette pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a Mi Hazánk végrehajtási és hitelügyi szakpolitikusa.

Fiszter Zsuzsanna szerint mindenképpen meg kell előzni a "a csok- és Diákhitel-adósrabszolgaságot", ezért elsősorban arra volna szükség, hogy tegyék ezeket a konstrukciókat fix kamatozásúvá, valamint maximalizálják a kamatrátát.

Hangsúlyozta: ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a felvevők számára kiszámíthatóvá tegyék a két, önálló életkezdést, illetve a családalapítást támogató hitelt.

Fiszter Zsuzsanna kifogásolta, hogy a kormányzat "csendben" két és félszeresére emelte a szabad felhasználású diákhitel kamatát, a politikus szerint azért, hogy így fedezze "kieső bevételeit, az utóbbi hónapok pénzszórásait". Bírálattal illette azt is, hogy a kamatemelés a már felvett hitelekre is vonatkozik.

A Mi Hazánk politikusa aggályaikat fejezte ki a csok "büntetőkamatának" mértékével kapcsolatban, mondván, azt is a - korábbinál jóval magasabb - jegybanki alapkamathoz kötötték. Példaként azt hozta fel: ha egy család három gyermeket vállalva veszi igénybe a csok-ot, de csak két gyermekük születik, akár a felvett támogatás kétszerese is lehet a visszafizetendő kamat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!