A Debreceni Egyetem felkészült a külföldi hallgatók fogadására

Belföld, 2020.08.17

Rekordszámú, 2078 külföldi hallgató kezdi meg a tanulmányait szeptemberben a Debreceni Egyetemen (DE), az intézmény felkészült a fogadásukra - közölték a DE vezetői hétfőn sajtótájékoztatón.

Jenei Attila, a nemzetközi oktatást koordináló központ igazgatója azt mondta, az egyetemnek a "gólyákkal" együtt 118 országból mintegy hétezer külföldi hallgatója van.

Márciusban, amikor a koronavírus-világjárvány elkezdődött, felhívásukra a külföldi diákok kétharmada a vizsgaidőszakra is Debrecenben maradt, de sokan a nyári szünetben sem utaztak haza, ennek is köszönhető, hogy eddig nem volt fertőzött a DE hallgatói között - tette hozzá.

Jelezte: szoros a kapcsolatuk a külügyminisztériummal és a konzulátusokkal, hallgatóik jó része meg tudja szerezni a beutazási vízumot, a múlt hét végén több mint százan érkeztek Debrecenbe.

Jenei Attila kiemelte: mindenkire kötelezőek a zöld, sárga és piros jelzésű országokra vonatkozó beutazási előírások, de az egyetem járványügyi intézkedései ennél is szigorúbbak. A kötelező kéthetes karantént csak itthon készült két negatív vírusteszttel lehet elkerülni, az elsőéves hallgatóknak az egyetem ingyenesen csinálja meg a két tesztet, a többiek hozzájárulást kapnak - közölte.

Elmondta azt is, hogy a Debrecenben lakást bérlő hallgatók lakókörnyezetének megnyugtatására tájékoztató táblát készítettek, amit a karanténjelző piros tájékoztató mellett helyeznek el a diákok. Ezen arról tájékoztatják a lakókat, hogy az érintett diák nem beteg, csak a kötelező beutazási előírások miatt van ideiglenes karanténban.

Pintér Ákos általános rektorhelyettes arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány idején nemcsak az oktatás volt folyamatos, de nem álltak le a fejlesztésekkel sem: az egyetem szuperszámítógépének tárhelykapacitását négyszeresére növelték, a műszaki képzést kiterjesztették a nukleáris ipar, az űrkutatás és a honvédségi űrkiképzés területére is - sorolta.

Bartha Elek oktatási rektorhelyettes azt mondta, a Debreceni Egyetemen hagyományos tanévkezdésre készülnek, de felkészültek arra is, hogy szükség esetén azonnal átálljanak a digitális oktatásra. A biztonsági előírásokat szem előtt tartva megrendezik a gólyatábort, és - bár nem a hagyományos helyszínen, a zárt Főnix csarnokban, hanem az egyetem központi épülete előtti téren - a tanévnyitó ünnepséget is megtartják.

Hozzátette: a pótfelvételi eljárásban csaknem ezren jelentkeztek az intézménybe, jóval többen, mint tavaly. Közülük megítélése szerint 650-700-an, a korábban felvettekkel együtt több mint 9500-an kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben elsőévesként Debrecenben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!