A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezeteének közleménye

Belföld, 2019.11.14

(OS) - Ösztönző feltételrendszert az idegen nyelvi oktatásban, méltó béreket az oktatásban!

Az FDSZ Elnöksége egyetért a felsőoktatási bemeneti nyelvvizsga követelményének felfüggesztésével. Üdvözöljük, hogy az illetékes minisztérium érdemi érdekegyeztetést követően a bevezetés elhalasztásáról döntött. Véleményünk szerint-mint ahogy korábban jeleztük-az intézkedés rövidtávon is helyrehozhatatlan károkat okozott volna a felsőoktatás egésze, és ezen keresztül a munkaerőpiac számára. Az intézkedés egyáltalán nem volt tekintettel a társadalmi és regionális különbségekre, a különböző képzések eltérő igényeire.
Az idegen nyelvek tanulását és oktatását a felsőoktatás, a társadalom és a gazdaság szempontjából kiemelkedően fontosnak tartjuk, szorgalmazzuk egy hosszú távú, minden fél számára elfogadható intézkedési terv kidolgozását. Ennek fókuszába az idegen nyelv oktatásának minőségi javítását a közoktatásban, a feltételrendszer biztosítását, az esélyegyenlőség garantálását kell állítani. Egy bürokratikus intézkedéstől nem várhatjuk a magyar fiatalok nyelvi kompetenciájának megerősödését.
Nem a nyelvi képzés az egyetlen problémás terület a magyar köz- és felsőoktatásban!
Az oktatás teljes vertikumában tarthatatlanul alacsonyak a bérek, és az utóbbi évek ad hoc jellegű intézkedései nyomán komoly bérfeszültség alakult ki, ami ellehetetleníti a minőségi munkát. Hangsúlyozzuk, hogy szükség van a közoktatással és felsőoktatással kapcsolatos kérdésekben a konzultáció és a párbeszéd megerősítésére!

Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!