A fogínygyulladás következtében kialakuló betegségekkel is foglalkoznak a következő Semmelweis Egészségnapokon

Belföld, 2021.05.18

Fogvesztéshez és súlyos betegségekhez is vezethet az észrevétlenül kialakuló és sokáig kezeletlen fogínygyulladás; a Semmelweis Egészségnapok május 27-iki rendezvényén erről is szó lesz.

A Semmelweis Egyetem kedden, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: Magyarországon a 65 éves korúak húsz, a 75 évesek negyven százalékának hiányzik az összes foga. A probléma hátterében a helytelen szájhigiénés szokásokkal összefüggő fogínygyulladás és az emiatt kialakuló fogágybetegség is állhat.

Fontos ennek megelőzésére, tehát a helyes fogmosási technika elsajátítására nagyobb figyelmet fordítani, mert a fogágybetegség és a káros baktériumok felszaporodásának következménye hajhullás, ízületi fájdalom, de akár szív- és érrendszeri megbetegedés vagy koraszülés is lehet.

A fogínygyulladás és a fogágybetegség lassan, fájdalom nélkül alakul ki, nincs jelző tünet, ami a páciens figyelmét felhívná a bajra, ezért a betegek legtöbbje már csak végső esetben, akkor fordul szakemberhez, amikor a fogorvosok, parodontológusok már nem tudják megmenteni a teljesen kilazult fogat - idézi a közlemény Horváth Attilát, az SE fogorvostudományi kar parodontológiai klinikájának adjunktusát.

A kezeletlen fogágybetegség azonban nem csak fogvesztést okozhat, hanem a szájüregben található káros baktériumok melléktermékei, mérgei a vérkeringésen keresztül más szervekhez eljutva, góctüneteket is előidézhetnek, melyek a legkülönfélébb panaszokhoz vezethetnek a hajhullástól, az ízületi fájdalmon át a szív-, érrendszeri betegségekig, és nyolcszorosára emelik a koraszülés kockázatát.

A május 27-i Semmelweis Egészségnapok előadásai ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!