A Föld napja - Karácsony: zöld és szociális fordulatra van szükség

Belföld, 2021.04.22

Zöld és szociális fordulatot sürget Magyarországon a főpolgármester, mondván, az emberhez méltó élet és az ilyen élethez való esély biztosítása előrébb való, mint "az úgynevezett pénzügyi piacok érdeke".

A Föld napja alkalmából közösségi oldalán közzétett videójában Karácsony Gergely kiemelte: a klímavédelem, környezetvédelem kérdésében sokat lehet tanulni Ferenc pápától, aki szerint a klímaváltozással és a környezet pusztításával szemben "csak akkor tudunk hatékonyan fellépni, ha egyszerre harcolunk a szegénységgel és a szociális problémákkal is".

A politikus szerint most, amikor egy éve élünk a járvány árnyékában, és elérhető közelségbe került, hogy az élet visszazökkenjen a rendes kerékvágásba, el kell dönteni, "ott akarjuk-e folytatni, ahol a járvány előtt abbahagytuk, vagy képesek leszünk" változni és változtatni, új normalitást teremteni. "Én ebben az új normalitásban, a dolgok másfajta menetében hiszek" - szögezte le, hozzátéve, fenntarthatóbb és emberségesebb politikára van szükség a világon és Magyarországon is. Úgy vélte, a járvány "halogathatatlanná" tette a rendszerszintű változtatásokat.

Mint mondta, az embert kell a cselekvés középpontjába állítani, az ő biztonságát, egészségét, jólétét és jól-létét, de az "ember" nem jelentheti a kiváltságos keveseket. "Zöld és szociális fordulatra van szükség Magyarországon, mert ez az országunk legjobb esélye" - mondta, hozzátéve, hogy ennek a fordulatnak arról a világnézetről kell szólnia, "amely nem hajlandó elfogadni, hogy a gyerek sorsának el kell dőlnie születése pillanatában, hogy az emberhez méltó élet és az ilyen élethez való esély biztosítása előrébb való, mint az úgynevezett pénzügyi piacok érdeke".

Úgy vélte, a zöld és szociális szemléletet a nagyvárosokban kell érvényre juttatni, ezt kezdték el Budapesten is. Felidézte, a budapesti klímastartégiában meghatározták, mit kell tenni annak érdekében, hogy 2030-ig a klímaváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátást 40 százalékkal csökkenteni lehessen a fővárosban 2015-höz képest, és mérsékelni lehessen a klímaváltozás már elkerülhetetlenül jelentkező hatásait. Hangsúlyozta: a klímavédelem szempontjait minden fővárosi beruházásban érvényesítik, élhető és zöld várost teremtenek, amely a vas és beton helyett az emberekről szól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!