A fűtőberendezések ellenőrzésére figyelmeztet a katasztrófavédelem

Belföld, 2019.09.30

A fűtőberendezések, kémények ellenőrzésére, karbantartására hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a fűtési szezon közeledtével a szén-monoxid-mérgezések és a lakástüzek megelőzése érdekében.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben emlékeztetnek: fűtési technológiától függetlenül komoly veszélyt jelenthet, ha a fűtőeszközt nem rendeltetésszerűen használják, ha szabálytalan a kivitelezése, vagy ha a rendszeres műszaki felülvizsgálatot elmulasztották.

Arra is felhívják a figyelmet: nem szabad háztartási hulladékkal, lakkozott, festett vagy nedves fával fűteni, mert ezek amellett, hogy mérgező gázokat bocsátanak ki, fokozzák a kéményben a kátrány és a korom lerakódását. A lerakódások miatt leszűkül a kémény belseje, és visszaáramolhat a füst a házba, illetve a korom- és kátrányréteg meg is gyulladhat, ami lakástűzhöz vezethet - fűzik hozzá.

A közleményben kitérnek arra: a statisztikák azt mutatják, hogy a fűtési időszakban duplájára emelkedik a lakástüzek száma; ezek megelőzése érdekében a családi házak esetében szükséges a kémények ingyenes ellenőrzésének megrendelése, résszellőzők beszerelése a szigetelt ajtókba és ablakokba, továbbá a szén-monoxid-érzékelők felszerelése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!