A hajléktalan nők és a szociális munkások helyzetére hívja fel egy figyelmet egy fővárosi kezdeményezés

Belföld, 2020.03.06

A hajléktalan nők és a velük foglalkozó szociális munkások helyzetére szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét piaci, civil és önkormányzati szereplők egy közös kezdeményezéssel; az együttműködés keretében filmvetítéseket, adománygyűjtést szerveznek és novellapályázatot hirdettek.

Karácsony Gergely főpolgármester a kezdeményezésben részt vevő Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI), a Mozinet és a Budapest Bike Maffia pénteki budapesti sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a főváros új vezetése megpróbál új típusú közpolitikát megvalósítani a hajléktalanellátásban és a lakhatási politikában a hajléktalanná válás megakadályozása érdekében.

Az új városvezetés ennek megfelelően új hajléktalanellátási stratégiát alakít ki - közölte a főpolgármester.

Karácsony Gergely elmondta, idén elindul az a fővárosi rezsitámogatási rendszer, amelynek keretében a leginkább kiszolgáltatott 20 ezer budapesti háztartás kap majd támogatást.

Hozzátette: azáltal, hogy a politika "furkósbottal" áll a hajléktalanság kérdéséhez kellő empátia helyett, el akarja venni a városlakók, a többségi társadalom érzékenységét az ügy komplex szemléletében. A probléma megoldásához az első lépés talán az, hogy a többségi társadalom érzékenységét felkeltsék az ügyben, ezáltal partnerséget alakítsanak ki velük - mondta.

Karácsony Gergely üdvözölte, hogy a kezdeményezés egyik célja bemutatni azt, hogy a hajléktalanság sok nőt is érint, akik közül sokan családon belüli erőszak áldozatai.

Kérdésre válaszolva a hajléktalanná válás megelőzésének eszközei között említette a lakhatási támogatási rendszert és az adósságkezelő programot.

Zakar Gergely, a BMSZKI igazgatója közölte, a kezdeményezéssel a hajléktalanság problémáinak kérdéseit kívánják közelebb vinni az emberekhez.

Böszörményi Gábor, a Mozinet ügyvezetője elmondta, a kezdeményes során két adománygyűjtő vetítésen bemutatják az emberi méltóságról, a szociális munkások elhivatottságáról szóló megható, megrázó, ugyanakkor szórakoztató A láthatatlanok című francia filmet, amely igaz történet alapján készült.

Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója a szociális munka fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, céljuk, hogy ezt a munkát vonzóvá, "menővé" tegyék, és az önkénteseket integrálják a szociális ellátásba.

A kezdeményezés keretében szervezett filmvetítések bevételeivel elsősorban a BMSZKI női művészetterápiás programját támogatják, a csütörtöktől vasárnapig tartó adománygyűjtés célja olyan tisztálkodási és kozmetikai termékek gyűjtése, amelyeket a hajléktalan nők a hétköznapokban használhatnak fel.

A közreadott sajtóanyagban azt írták: ha hajléktalan emberekre gondolunk, általában középkorú szakállas férfiak jutnak eszünkbe, pedig körülbelül minden negyedik hajléktalan nő. Ez talán azért is kevésbé szembetűnő, mert kevesebben éjszakáznak a nők közül közterületen és többen hajléktalanszállón.

A dokumentumban arra is rámutattak, hogy a szociális ellátás területén az átlagkereset 2019 utolsó negyedévében bruttó 248 571 forint volt (közfoglalkoztatottak nélkül), és ez csaknem 100 ezer forinttal alacsonyabb az akkori bruttó átlagkeresetnél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!