A kiégés különböző fokozatai – melyek a figyelmeztető jelek?

Belföld, 2022.07.26

A kiégés manapság egyre gyakoribb jelenség, olyannyira, hogy sokan már meg sem lepődnek azon, ha egy családtagjuk, barátjuk arra panaszkodik, hogy úgy érzi, kezd kiégni.

Depresszió Sőt, a legtöbben nem is veszik komolyan a problémát, hanem úgy vélik, nincs más választás, össze kell szorítani a fogunkat és tovább csinálni.  

Csakhogy a kiégés igen súlyos következményekkel járhat, amik természetesen nem azonnal következnek be, a folyamat évekig is eltarthat. Viszont minél később kezdünk el foglalkozni vele, annál nehezebb lesz kiszállni az ördögi körből.

A kezdetek: alvászavar

A Swan Lake Központ terápiái segítenek kezelni a problémákat, ehhez azonban észre is kell vennünk, hogy baj van.  

A kiégés első intő jele az lehet, ha problémássá válik számunkra az éjszakai pihenés. Mivel a agyunk folyton a munkán pörög, ezért még este sem tudunk ellazulni, hiszen határidők, elintézendő teendők járnak a fejünkben, ezért képtelenek vagyunk lazítani. Éjjel álmatlanul forgolódunk, reggel pedig hullafáradtan ébredünk, ami miatt napközben dekoncentráltak vagyunk, és csökken a teljesítményünk.

E ponton talán még azt hisszük, mindez normális és nincs szükség szakértő segítségre a kiégés kezeléséhez, ám már ezeket a jeleket is érdemes komolyan venni, hisz elindultunk a lejtőn.

Amikor már a környezetünk is érzi a változást: konfliktusok

Mivel a kiégésben szenvedő ember folyton fáradt, emellett a végletekig stresszes és túlhajszolt, ezért nem meglepő, ha nem tudja helyén kezelni az alapvetően hétköznapi élethelyzeteket. Ilyenkor egy vicces megjegyzés is kiválthat sértődést, veszekedést, és türelmetlenné, ingerültté válhatunk embertársainkkal szemben.  

Ez családon belül és a munkahelyen is rengeteg problémát okozhat. Ha például rendszeresen kiabálunk a gyermekeinkkel vagy a párunkkal bagatell dolgok miatt, az a családi kapcsolatok megromlásához vezethet, szeretteink teljesen elfordulnak tőlünk, már beszélgetni sem akarnak velünk.

Hogyha pedig a kollégákkal keveredünk rendszeresen konfliktusba, akkor csökkenhet a munka hatékonysága, megromolhat a korábbi jó viszonyunk. És egyszer csak azon kaphatjuk magunkat, hogy már nem szívesen dolgoznak velünk együtt a munkatársak, és a csapatépítőkön is magányosan álldogálunk a sarokban, mert senki sem keresi a társaságunkat.  

Ha a helyzet még tovább romlik: testi tünetek

A szervezetünk nem tudja a végletekig tolerálni az állandó stresszt és a túlhajszolást. A maga módján jelzi nekünk, hogy ideje lassítani: azaz megjelenhetnek olyan, korábban nem tapasztalt panaszok, mint a magas vérnyomás, emésztési panaszok, pánikrohamok, szorongás, mellkasi szorítás, derékfájás.  

Ilyenkor sokan szervi rendellenességre gyanakodnak, és igencsak meglepődnek, amikor az orvosi leletek szerint nincs kiváltó oka a tüneteknek.

A végső fázis: az öngyilkosság gondolata

Nem túlzás, a kezeletlen kiégés akár oda is vezethet, hogy az illetőnek megfordul a fejében, hogy eldobja magától az életét. Ezen a ponton már elengedhetetlen a szakszerű segítség, például a Swan Lake Központ intenzív terápiája, ahol szakértők egész csapata segít újra megtalálni az egyensúlyt az életben

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!