A kínai hitelszerződések nyilvánosságra hozatalát sürgeti a Párbeszéd

Belföld, 2021.07.27

A Magyarország által Kínától felvett vagy felvenni tervezett hitelek szerződéseinek nyilvánosságra hozatalát sürgette keddi online sajtótájékoztatóján a Párbeszéd két politikusa.

Dorosz Dávid elnökségi tag Montenegró példáját hozta fel, amely "nagyon durva, egyoldalú kiszolgáltatottságba" került, amikor az állam és a helyiek számára "egyértelműen hátrányos és kizsigerelő" hitelszerződéseket kötött Kínával. Hozzátette: Peking 30-35 más állammal, köztük Magyarországgal kötött vagy tervez aláírni ilyen megállapodásokat.

Tordai Bence, az ellenzéki párt parlamenti frakcióvezető-helyettese annak a véleményének adott hangot: a hazaárulás kereteit feszegeti a 2010 óta változatos - általában képzelt - ellenségekkel szemben vívott szuverenitásharc. "Ez a küzdelem" mostanra oda vezetett, hogy a 2008-as válság legsúlyosabb időszakát idéző, GDP-arányosan 81-82 százalékos a magyar államadósság - fűzte hozzá.

Az ellenzéki politikus a Budapest-Belgrád vasútfejlesztés és a Fudan-campus mellett a kifogásolt projektek között említette "az autópályák magánosítását" is. Szerinte ez is kínai hitelből történhet majd meg, hiszen nagyon kevés hazai magánbefektető tudná állni a koncesszió több ezer milliárdos számláját.

Hangsúlyozta, az ellenzék többször jelezte már, hogy fel fogja mondani a kifogásolt megállapodásokat, ám addig is tudni kívánják, milyen kötelezettségeket vállalt ezekben a kabinet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!